Girona recorda el filòsof jueu Walter Benjamin

A Girona, fins al proper 26 de setembre, es pot visitar al Museu d’Història dels Jueus l’exposició Walter Benjamin. Constel·lacions de l’exili (entrada gratuïta). Amb motiu del 75è aniversari de la mort del pensador alemany, s’hi pot veure tota la documentació, en còpies excel·lents, de l’estada de Benjamin a Portbou, i també opinions i testimonis dels intel·lectuals del seu temps. És un forma de solidaritat ben entesa amb la memòria del passat.

El 26 de setembre del 1940 a la Fonda Francia de Portbou moria, oficialment d’una hemorràgia cerebral, una de les figures senyeres de la filosofia i el pensament de la primera meitat del segle XX, l’alemany Walter Benjamin, aleshores un perfecte desconegut per als que l’envoltaren. Va creuar clandestinament la frontera per l’anomenada ruta Lister, entre Banyuls de la Marenda i Portbou, juntament amb altres persones, totes d’origen jueu. Després de presentar-se a la policia espanyola són informats que seran retornats a territori francès, situació que suposava ser lliurats als alemanys.

L’estat físic de Benjamin, que avui seria considerat jove —48 anys—, és delicat i la fugida per la muntanya ha deteriorat seriosament la seva salut fràgil. Els propietaris de la fonda avisen El doctor Ramon Vila Moreno. Amb mitjans limitats, el metge visitarà fins a quatre vegades el malalt, al qual fins i tot practica una sagnia. Tot en va. Segons el document judicial, es rep l’avís a dos quarts d’onze de la nit del mateix dia 26, per part dels propietaris de la fonda: «Benjamin és mort

Tot seguit es prenen les mesures corresponents per donar sepultura a aquell ciutadà alemany.

Portbou: La ruta de Walter Benjamin from GotoSefarad.com on Vimeo.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!