Després de segles d’oblit el 1980 es tornava aposar en escena a l’església de la Selva del Camp la Representació del’Assumpció de Madona Santa Maria. L’anomenat Misteri de la Selva s’harepresentat des d’aleshores sense interrupció cada 14 i 15 d’agost en aquestapoblació del Baix Camp. Per celebrar els 40 anys de la recuperació d’aquestdrama assumpcionista el diumenge 22 de setembre se’n va fer una representació ala basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
L’emblemàtic temple d’Antoni Gaudí es vaomplir de gom a gom i va comptar amb la presència, entre altres personalitats,de l’arquebisbe de Barcelona, cardenal Joan-Josep Omella, i la consellera de Cultura,Mariàngela Vilallonga. El cardenal Omella va felicitar el centenar llarg departicipants en la representació per haver mantingut aquesta tradició que voldesvetllar la veneració cap a la Mare de Déu, i va celebrar que Barcelona hagiacollit el Misteri en el marc de les festes de la Mare de Déu de la Mercè.
De fet, aquesta era la primera vegada que elMisteri de la Selva es representava a la capital catalana, i una de les poquesen què s’ha pogut veure fora de la Selva del Camp. Altres llocs on s’harepresentat els darrers anys han estat la catedral de Tarragona, Montserrat,Elx, Roma i Jerusalem. El Misteri de la Selva data del segle XIV i és el dramaassumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Està íntegrament escriten català i el text, majoritàriament cantat, combina melodies gregorianes ambfragments polifònics. Obra anònima, el Misteri narra la mort i assumpció al celde la Mare de Déu, i s’inspira sobretot en els evangelis apòcrifs i la Llegendaàurea, de l’autor medieval Jaume de Voràgine.