Els dies 25 i 26 de novembre tindrà lloc la vuitena edició del Gran Recapte d’Aliments a Catalunya, una campanya de recollida d’aliments bàsics per fer que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. Així mateix, aquesta iniciativa sociohumanitària també serveix per donar a conèixer al conjunt de la ciutadania la realitat de la pobresa a casa nostra, agreujada per la crisi econòmica dels darrers anys. La campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments que hi ha a Catalunya: el de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Frederic Gómez Pardo, president de la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments, comenta que enguany l’objectiu fonamental és «complementar els quilos d’aliments que obtenim d’altres fonts (Unió Europea, retirada de fruites i verdures del sector agrari, indústries agroalimentàries, retirades de minves dels supermercats…) per arribar a cobrir les necessitats de les 235.000 persones que a Catalunya viuen en situació de precarietat alimentària. Des d’un punt de vista pràctic, ens agradaria arribar als cinc milions de quilos, millorant també la qualitat dels aliments aconseguits».
Cal recordar que el Gran Recapte d’Aliments a Catalunya del 2015 va recollir 4.642.000 quilos en més de 2.500 punts de recollida. Els aliments més adients per a la donació són llegums secs, oli, llet, llaunes de conserva de peix i aliments infantils. Es tracta d’aliments d’alt valor nutritiu, bàsics en l’alimentació de les persones.
Tots els Bancs dels Aliments són fundacions o associacions sense ànim de lucre, independents, aconfessionals i apolítiques que lluiten contra la fam i el malbaratament dels aliments. Els punts de recollida d’aliments són «sobretot els supermercats de les cadenes comercials implantades a Catalunya, tant a les capitals de província com a gairebé totes les poblacions de les quatre demarcacions. Però, també per iniciativa pròpia, hi ha empreses, institucions, escoles, etc. que organitzen recollida d’aliments entre el seu personal.
El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya es du a terme gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de voluntaris. L’any passat, 25.000 voluntaris van atendre 2.500 punts habilitats per a la recollida d’aliments. Frederic Gómez Pardo opina que no hi ha un perfil concret de voluntari: «Qualsevol persona pot trobar una manera d’ajudar en el Gran Recapte.»
El president de la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments subratlla que «si el dret a la vida és el primer dels drets humans, el dret a l’alimentació també ha de ser un dels primers drets de totes les persones. Per això és una injustícia que al món hi hagi encara més de vuit-cents milions de persones que passen gana i que cada any morin cinc milions d’infants per problemes de desnutrició. Però on no arriba la justícia, hi ha d’arribar la solidaritat ciutadana. Sense oblidar que no només hi ha fam al tercer món; també n’hi ha al quart món, a les bosses de pobresa i d’exclusió social que tenim molt a prop. Som a l’Any de la Misericòrdia, proclamat pel papa Francesc, i la primera de les obres de misericòrdia corporals és “donar de menjar al qui té fam”».