Greu retrocés en la llibertat religiosa

La llibertat religiosa ha experimentat un greu retrocés entre el 2012 i el 2014, indica l’informe de la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (AEN), segons el qual s’han constatat dificultats importants a 81 dels 196 països estudiats. L’informe, de caràcter bianual, cobreix totes les confessions religioses i abasta des de l’octubre del 2014 al juny passat i confirma que a gairebé tots els països en els quals hi ha hagut canvis en matèria de llibertat religiosa ha empitjorat la situació.

55 països han experimentat un deteriorament en aquesta matèria i només sis han tingut una millora: Cuba, Emirats Àrabs Units, l’Iran, Qatar, Zimbawe i Taiwan. Fins i tot en aquest darrer cas, els quatre primers països es mantenen com a zones en les quals hi ha una persecució “alta” o “mitjana” contra els creients, i els altres dos registren una classificació, respectivament, d’assetjament “preocupant” i “feble”.

AEN apunta que a 14 dels 20 països en els quals es considera que hi ha una gran persecució està vinculada a l’extremisme musulmà. L’Afganistan, la República Centreafricana, Egipte, l’Iran, l’Iraq, Líbia, les illes Maldives, Nigèria, Pakistan, Aràbia Saudita, Somàlia, el Sudan, Síria i el Ièmen s’inclouen en aquest grup.

A Birmània, la Xina, Eritrea, Corea del Nord, Azerbaidjan i Uzbekistan la persecució religiosa està vinculada a règims autoritaris.

AEN conclou que els països musulmans són majoritaris en la llista on es registren les majors violacions de la llibertat religiosa, però sosté que també està a la baixa a nacions occidentals que són majoritàriament o històricament cristianes. Això s’explica pel desacord en relació amb el paper que ha de tenir la religió a l’esfera pública i l’amenaça sobre la llibertat religiosa per l’augment dels extremismes.

L’informe està traduït a sis idiomes i el podeu consultar aquí.

Dos cristians cremats vius

Una mostra de la vulneració de la llibertat religiosa el trobem en el darrer episodi de violència contra els cristians. En aquest cas les víctimes han estat una jove parella cristiana, cremada viva acusada de blasfèmia.

Ell, Shahzad, tenia 26 anys, i ella, Shama, 24. Tots dos han cremats per una multitud musulmana de cinc pobles al sud de Lahora, al Pakistan.

La parella, que treballava a una fàbrica de maons, ha estat segrestada i mantinguda com a ostatge durant dos dies a l’interior de la fàbrica, fins que els han obligat a entrar al forn on es couen els maons i els han assassinat.

Els fets van començar amb la mort del pare de Shahzad. La Shama va anar a netejar la casa del difunt i va prendre alguns objectes personals, documents i papers que va considerar inútils i els va cremar. Segons un musulmà, testimoni de l’escena, la noia havia cremat pàgines de l’Alcorà. L’home va donar la veu d’alarma als pobles del voltant i una multitud de més de 100 persones van agafar els dos joves.

De moment, la policia ha detingut 35 persones.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!