En la primera congregació general de l’Assemblea del Sínode dels Bisbes, s’ha donat la paraula als representants de cadascun dels deu grups d’estudi creats pel Papa al febrer per aprofundir, teològicament i canònicament, en determinats temes.

Els diferents membres han il·lustrat el treball realitzat i els programes futurs que implicaran un diàleg constant entre els pares i mares sinodals i els mateixos grups. Les respostes s’hauran de lliurar al Papa abans del 2025. És a dir, un any després de la cloenda del Sínode, però tenint en compte les aportacions i els fruits del mateix Sínode.

Es tracta de deu grups, més algunes comissions per a l’anàlisi de temes precisos. Una d’elles, sobre l’espinós tema de la poligàmia en diferents països africans, ha presentat un informe sobre com acompanyar pastoralment “persones que han abraçat la fe cristiana en situació de poligàmia” o “batejats que viuen en poligàmia després de la seva conversió”.

El prefecte del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Víctor Manuel Fernández, ha parlat en nom del grup sobre les “formes ministerials” i s’ha centrat en “la qüestió de la participació de la dona en la vida i el lideratge de l’Església”. Això inclou el tema del diaconat femení, objecte dels treballs de dues comissions creades pel Papa.

VÍCTOR MANUEL FERNÁNDEZ, prefecte Dicasteri per a la Doctrina de la Fe

“En la ment del Sant Pare hi ha altres qüestions que encara han de ser explorades i resoltes abans d’afanyar-se a parlar d’un possible diaconat per a algunes dones”

El risc, segons el prefecte, és que el diaconat esdevingui “una mena de consol per a algunes dones”, mentre “es continua descuidant la qüestió més decisiva de la participació en l’Església”.

Amb tot, assegura que Doctrina de la Fe continua “el seu treball d’aprofundiment” entrellaçant l’anàlisi del perfil de dones que en la història de l’Església “han exercit una autoritat real” amb l’escolta de dones que avui ocupen llocs de lideratge a les esglésies. La qüestió del diaconat per a les dones “s’està redefinint” i “mirem d’ampliar els espais per a una presència femenina més decisiva”.

El tema de la dona també és al centre dels estudis del grup dedicat a “escoltar” el clam de la terra i dels pobres.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!