Guissona

Guissona, a la comarca de la Segarra, és el municipi català amb el percentatge més gran de nouvinguts. Gairebé el 50% dels habitants del poble són estrangers i provenen de 47 nacionalitats diferents: sobretot de Romania i Ucraïna, però també del Senegal, Bulgària i el Marroc.
No obstant, la gran quantitat de feina que hi ha al municipi, amb el Grup Alimentari de Guissona, propietari de les botigues BonÀrea, fa que l’atur sigui testimonial i que aquesta sigui la clau per a una bona convivència. Aquesta convivència també es dona en l’àmbit religiós. La Parròquia catòlica de Guissona comparteix el temple amb els cristians Greco-catòlics d’Ucraïna amb ritus bizantí i amb els ortodoxo-catòlics de Romania.
La data de celebració de la Pasqua d’enguany coincideix amb la Pasqua de l’Església de ritus oriental, igual que va passar fa uns 16-17 anys, ha recordat Mn. Ramon Balagué, rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona: “En aquell moment, com només hi havia el grec-catòlic, i el capellà que tenien era català, van fer la celebració conjunta, però no hi havia la població que actualment hi ha”. Mn. Balagué ha justificat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals perquè enguany es faran 3 celebracions: “L’ideal fóra que poguéssim fer les tres comunitats juntes, però tenim dos problemes: la capacitat (el temple de Guissona té una capacitat de 700-800 persones, però cada comunitat, sobretot aquestes de ritus oriental, l’omplen cadascuna), i després, pel fet de ser tant gran el nombre de cada comunitat, prefereixen fer-ho amb el seu ritus i amb el seu capellà”. La nit de Pasqua celebraran la solemnitat, a les 22h, catòlics romans, a les 12:15h, otodoxo-catòlics, i a les 5 de la matinada, greco-catòlics.
Les tres comunitats també fan actes ecumènics, com en la setmana de la unitat de cristians, o aquest Divendres Sant, que es faran dos actes conjunts: el Via Crucis del matí i la processó de la nit: “La processó es multitudinària, amb més de 1000 persones, que participen amb devoció, amb esperit, amb cants, i col·laboren”, ha assegurat Mn. Ramon Balagué.
El rector de la parròquia de Santa Maria de Guissona ha explicat a RàdioEstel la bona relació que hi ha entre les tres esglésies: “S’han adaptat tots molt bé, no hi hagut cap problema d’integració per part dels uns i els altres, especialment pel que fa a l’àmbit religiós. En altres camps no ho sé, jo no m’hi vull posar, per exemple en l’aspecte lúdic, esportiu, cultural, etcètera”. Balagué coincideix en la raó d’aquesta bona sintonia: “El factor que condiciona en la seva sana convivència és l’aspecte laboral, que té feina la gent. Ens entenem en tots els aspectes que siguin necessaris”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!