Antoni Serramona, sacerdot de la Congregació de l’Oratori fundada per Sant Felip Neri, ha mort aquest dimarts a Barcelona als 80 anys de forma sobtada. El prevere, que s’havia quedat sol els últims mesos a l’Oratori de Barcelona (al barri gòtic i al costat de la catedral i el Palau Episcopal), deixa enrere una llarga trajectòria de vida pastoral, tant a l’obra dels «felipons» com a la mateixa arxidiòcesi.
Durant el pontificat del cardenal Narcís Jubany (1973-1990), va ser els anys 80 delegat de Joventut. En aquella època, va realitzar una important tasca tant en la mobilització de nois i noies per a la primera Jornada Mundial de la Joventut, el 1985 a Roma amb Joan Pau II, com en el naixement de l’Escola de Pregària, una trobada mensual a la catedral, creada pel cardenal Jubany aquell mateix any tot just després de la JMJ fundacional. Aquella iniciativa, que va durar fins al pontificat de Lluís Martínez Sistach, es va inspirar en la que també havia liderat Carlo Maria Martini a Milà.
D’altra banda, Serramona va tenir un paper molt rellevant en el servei de la Congregació de l’Oratori a Gràcia i a Ciutat Vella, amb dues comunitats a la capital catalana perquè, segons el carisma de Sant Felip Neri, cada ciutat n’havia de tenir una, i Barcelona i Gràcia eren municipis independents fins a principis del segle XX. L’última gran activitat recent d’Antoni Serramona va ser la inauguració, el 3 de desembre passat, de la primera fase del nou orgue que té l’església del Barri Gòtic i que porta el nom de Montserrat Torrent. La veterana organista va oferir una actuació en un acte de benedicció presidit pel cardenal Joan Josep Omella.
«No em veig en cap altre lloc»
Antoni Serramona va néixer a Alguaire (al costat de Lleida) l’any 1941, i es va ordenar sacerdot el 23 de maig de 1964. Darrerament comentava que volia viure a l’Oratori del Barri Gòtic fins al final dels seus dies, com així ha estat. «No em veig en cap altre lloc», deia.
La Congregació de l’Oratori està formada per sacerdots seculars i seglars, i va ser constituïda com a societat de vida apostòlica. Fundada per Sant Felip Neri, els seus membres, coneguts com a oratorians o felipons, no assumeixen vots permanents, sinó que només la caritat els vincula a la comunitat, segons la voluntat del sant. Felip Neri també va voler que cada casa es governés de manera autònoma, amb total independència de les altres. Avui hi ha 77 comunitats que conformen la Confederació de Congregacions d’Oratorians. Són presents a 17 estats: 53 a Europa, 23 a Amèrica i una a l’Àfrica, amb un total d’uns 470 membres, a més de 80 principiants i uns 100 postulants. Des de l’inici, es van estendre ràpidament sobretot a Italia i a Espanya.