La mort del bisbe Toni Vadell, als 49 anys d’edat, no per esperada, ha causat menys impacte en totes les persones que el van conèixer, i en el conjunt de l’Església diocesana de Barcelona i de Mallorca, d’on era originari.

Divendres 26 de novembre, va visitar la seu de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana. Foto: Agustí Codi

Perquè encara que ha estat poc més de quatre anys com a bisbe auxiliar de Barcelona (va rebre l’ordenació episcopal el 9 de setembre del 2017 a la basílica de la Sagrada Família), ha estat temps més que suficient per deixar una profunda petjada en totes les persones i col·lectius que l’han conegut. Els àmbits pastorals en què més ha treballat ha estat el de la catequesi i l’evangelització, cosa que l’ha fet molt proper i accessible a tothom, especialment als joves.

L’estimació envers el bisbe Toni ha quedat prou palesa amb la desfilada contínua de fidels que se n’han volgut acomiadar. La capella ardent, instal·lada a la capella del Sant Crist de Lepant de la catedral de Barcelona, ha estat oberta fins dilluns a les onze, quan s’ha celebrat la missa funeral, presidida pel cardenal Joan Josep Omella.

Capella ardent bisbe Toni Vadell. Foto: Agustí Codinach

La cerimònia l’han concelebrat la majoria de bisbes catalans i el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, encapçalats per l’aquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, i també amb la presència del secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Luis Argüello.

Entre les autoritats presents destaca la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley. L’Ajuntament de Barcelona està representat per Albert Batlle, tinent d’alcaldia.

«El bisbe Toni va unir el seu dolor al de Crist, i va posar a les seves mans la seva vida i tot el seu ésser», ha dit el cardenal Joan Josep Omella en l’homilia. «El misteri de Déu ha sigut el fonament i la roca sobre la qual s’ha edificat sòlidament la vida del bisbe Toni, i sobre la qual se sosté també la vida de tota l’Església, la de tots els fidels i, fins i tot, la d’aquells que neguen Déu o no el coneixen». «En el bisbe Toni, he pogut descobrir una profunda espiritualitat, fonamentada en el misteri pasqual, en la Creu de Crist Ressuscitat, signe de renúncia i d’amor; i també una profunda espiritualitat apostòlica, a l’estil de sant Joan d’Àvila, patró dels sacerdots espanyols, a qui va tractar sempre d’imitar en el seguiment de Crist.»

El cardenal Omella ha tingut molt present en tot moment la mare del bisbe Toni, l’Antònia, el seu germà Joan i la resta de familiars així com «les persones que l’han atès amb tanta entrega en aquest temps de malaltia».

També ha destacat la devoció de Toni Vadell per la Mare de Déu de Lluc: «Quantes vegades va pregar a la Mare de Déu de Lluc el nostre estimat Toni! Avui, davant la Mare de Déu, nosaltres preguem i li demanem que dirigeixi els seus ulls misericordiosos cap al bisbe Toni, cap a la seva mare, cap al seu germà, cap a la seva neboda i cap a tota la seva família, i que els mostri el fruit beneït del seu ventre, Jesús el nostre Salvador».

Entre les mostres de condol rebudes, destaca el missatge del papa Francesc que ha llegit el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo. El Pontífex ja havia trucat al bisbe Vadell, a la seva mare i el seu germà, per mostrar-los la seva proximitat en aquests moments tan difícils. Francesc ha volgut transmetre el seu condol a «tots els membres de l’Església, familiars i coneguts».

De fet, el cardenal Omella ha volgut recordar el que el Papa va dir a la mare del bisbe Toni: «Antònia, has d’estar orgullosa del teu fill.»

Unes paraules que han rebut un fort aplaudiment per part de tota l’assemblea.

Aquest no ha estat l’únic funeral de corpore in sepulto que se celebra pel bisbe Vadell, ja que dimarts 15 de febrer, a les cinc de la tarda, se’n farà un altre a la catedral de Mallorca, presidit aleshores pel bisbe Sebastià Taltavull. Posteriorment, el fèretre serà traslladat al santuari de Nostra Senyora de Gràcia (Llucmajor, Mallorca), on rebrà sepultura en un acte familiar i privat.

«Quantes vegades va pregar a la Mare de Déu de Lluc el nostre estimat Toni!»

Perfil biogràfic

Mons. Antoni Vadell i Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona i vicari general, va morir a les 5.45 h del matí de dissabte 12 de febrer, festa de santa Eulàlia, patrona de Barcelona. Des que va anunciar el 16 de juliol passat que se li havia detectat un tumor al pàncrees, el bisbe Toni ha donat un gran testimoni d’acceptació de la malaltia i d’obertura al que ell anomenava “les sorpreses de Déu”.7 de maig de 1972.

Nascut a Llucmajor (Mallorca) el 17 de maig de 1972, als 14 anys va ingressar al Seminari Menor de Mallorca, passant després, el 1990, a cursar filosofia i teologia al Seminari Major de Mallorca. Va ser ordenat diaca el 4 d’octubre de 1997 a la Capella del Seminari Nou de Mallorca, i prevere el 31 de maig de 1998 a la parròquia del Beat Ramon Llull a Son Cotoner (Palma). Va obtenir la llicenciatura en Teologia, especialitat en Pastoral de la Joventut i Catequètica a la Universitat Pontifícia Salesiana (2006-2009).

El seu ministeri sacerdotal l’ha desenvolupat a la diòcesi de Mallorca. Ha combinat la tasca parroquial amb la pastoral catequètica i educativa. Va iniciar la seva activitat pastoral a la parròquia del Beat Ramon Llull a Son Cotoner i al Col·legi diocesà Santa Magdalena Sofia (1998-2006), i posteriorment va assumir la responsabilitat de rector del Seminari Menor de Mallorca (1999-2006), i també ho va combinar amb la coordinació pastoral del Col·legi diocesà de Sant Pere (2000-2006). Ha estat professor del Centre d’Estudis Teològics i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Mallorca (ISUCIR), i ha estat professor convidat a l’Escola Universitària Alberta Giménez, de les Illes Balears. Ha estat delegat diocesà de Pastoral Vocacional, i formador del Seminari Major de Mallorca (2002-2006); així com també delegat diocesà de Pastoral Catequètica i Litúrgica (2009-2013), vicari parroquial de les parròquies de Sant Josep Obrer i de Corpus Christi i responsable pastoral dels respectius col·legis parroquials (2009-2014).

Ha estat vicari episcopal per a l’Evangelització (2013-2017), rector de la Unitat Pastoral de la Mare de Déu de les parròquies de Santa Maria la Major, Sant Domingo i Crist Rei d’Inca, de Sant Llorenç de Selva, la Immaculada Concepció de Caimari, Sant Joan Baptista de Mancor, Santa Tecla de Biniamar i la Nativitat de la Mare de Déu de la Lloseta, i membre del Col·legi de Consultors (2014-2017) i membre del Consell Presbiteral al Bisbat de Mallorca (2014-2017).

El 19 de juny de 2017 es va fer públic el seu nomenament com a bisbe auxiliar de Barcelona. Va rebre l’ordenació episcopal el 9 de setembre de 2017 a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

Va rebre l’ordenació episcopal el 9 de setembre de 2017 a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona

En el si de la Conferència Episcopal Tarraconense és President del Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears (SIC).

En el si de la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Subcomissió Episcopal de Catequesi, dins de la Comissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi (2017-2020), i actualment és membre de la Comissió Episcopal d’Evangelització, Catequesi i Catecumenat.

Foto: Agustí Codinach

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!