Haití

Haití, deu anys després, encara porta les cicatrius de les ferides de la tragèdia del terratrèmol. Continua patint-ne les conseqüències i ciutats com Port-au-Prince, continuen reconstruint-se. Haití és avui més pobra que abans del 2010.” Ho explica el missioner salesià al país Jean-Paul Mésidor.
Haití viu un dels pitjors moments polítics de la seva història. Manifestacions arreu del país i violència dificulten la vida diària. “Només a principis del mes de desembre passat algunes escoles van poder obrir les portes tímidament, després de mesos d’inactivitat per la violència i les amenaces”, diu Mésidor. Les causes dels aixecaments continuen: pobresa, inflació, encariment de la cistella de la compra, gana… “Per a molts joves, l’única sortida és deixar el país i marxar”, alerta el missioner.

Durant aquests deu anys, els missioners han estat al costat de la població més necessitada. Després del terratrèmol, el 12 de gener del 2010, “vam donar kits d’emergència, aigua, tendes de campanya, aliments… van ser milers de persones”.

Com expliquen els salesians, “passades les primeres setmanes d’emergència vital, vam començar a pensar en les necessitats del país i, sobretot, a reconstruir els centres educatius i millorar la qualitat de l’ensenyament com a element fonamental per al desenvolupament d’Haití”.
Actualment, més de 200.000 nens, nenes i joves reben educació als centres salesians, que van ser reconstruïts o rehabilitats a Port-au-Prince, Gressier, Fort Liberté, Carrefour Thorland, Petion Ville, Gonaïves, Cap-Haïtien i Les Cayes.

“El futur per a Haití és incert”, reconeix Mésidor, “és difícil, davant d’aquest panorama, convèncer els joves que aquí tenen un futur, però hem de continuar treballant en l’educació i la formació dels nens, nenes i joves perquè el demà és a les seves mans”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!