El prefecte interí del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, el cardenal Michael Czerny, ha visitat Hongria i Ucraïna per portar un missatge de pau del papa Francesc i mostrar la seva proximitat.
En una entrevista en exclusiva a Ràdio Estel al programa Camins, el cardenal ha explicat les vivències d’aquesta missió.
Quin ha estat l’objectiu de la missió?
El primer que cal dir és que la visita correspon al desig del Sant Pare que dos cardenals (l’almoiner apostòlic Konrad Krajewski i jo mateix) portin la seva solidaritat, la seva pregària, la seva angoixa i la seva esperança al poble d’Ucraïna i a tots els qui els ajuden i els acullen. Aquest ha estat el primer sentit de la missió: expressar físicament aquesta pregària i aquesta presència del Sant Pare. Això la gent ho ha captat molt bé.
“Aquest ha estat el primer sentit de la missió: expressar físicament aquesta pregària i aquesta presència del Sant Pare”
Què ha vist?
He estat lluny de la violència com a tal, però el que he vist són els seus efectes en la gent que fuig. Es pot dir que estan vius, però que han perdut la vida. Han perdut tot el que donava sentit a les seves vides, tot ha desaparegut. Estan fugint i buscant seguretat. Aquesta angoixa, aquest trauma, és tangible físicament, moralment i espiritualment.
Com treballen els sacerdots?
És interessant dir que els sacerdots ucraïnesos que viuen als pobles de la frontera, tot i que tenen família (perquè són casats i tenen fills), no han marxat del país. S’hi queden per prestar el seu servei pastoral. Això m’ha cridat molt l’atenció, s’hi queden amb la seva dona i els seus fills petits. Això m’ha semblat un acte molt generós i molt humà.
“Els sacerdots ucraïnesos, tot i que tenen família no han marxat del país. S’hi queden per prestar el seu servei pastoral”
Què l’ha impressionat més?
El que m’ha impactat han estat les llargues cues de gent que volia sortir d’Ucraïna. Això fa molta pena. A l’altra banda de la frontera, l’acollida és tan humana, tan sensible, que això em consola. La gent no només distribueix menjar o aigua, sinó que expressa una benvinguda humana a gent que n’està tan necessitada, que arriba amb una gran angoixa. Hi ha drames familiars impressionants. Recordo una mare que fugia amb la seva filla discapacitada, amb els problemes que això comporta, amb molts reptes.
Com ha arribat el missatge de Francesc?
Francesc va dir a la plaça de Sant Pere que l’Església està disposada a fer tot, tot i tot el possible per apagar la invasió, per arribar a un acord. Aquesta disposició l’he vista reflectida en l’Església local. Hi ha una coherència que comença amb el Sant Pare i acaba a la parròquia més perduda del camp. Tothom està fent el millor per respondre al drama humà, però també per aconseguir la pau. És una pregària posada en pràctica. Això impressiona a tothom i ens dona esperança.
“Tothom està fent el millor per respondre al drama humà, però també per aconseguir la pau”
Ha passat por en algun moment?
No, sempre he estat molt ben acompanyat i amb tot el necessari per moure’m amb seguretat. He sentit molta pena per l’efecte de la guerra i he intentat ser a prop de la gent que pateix. Volem que la Bona Notícia de Jesús arribi a tot arreu.
Podeu sentir l’entrevista competa AQUÍ