És un nomenament de confiança, en el sentit que el seminari és el cor de la diòcesi i el futur del presbiterat. És un lloc important on miraré de fer un bon servei després que el cardenal Omella m’ho ha demanat. És veritat que el seminari inclou la formació acadèmica, però sobretot es tracta d’aconseguir que els candidats se sentin ben acompanyats i d’intentar crear un bon ambient, el millor possible, entre els futurs preveres. Amb aquest objectiu i amb aquest compromís, assumeixo la responsabilitat.
Vostè ja va ser formador del Seminari, ara fa uns 25 anys a Barcelona i, abans, a Xile com a missioner. De quina manera creu que el poden ajudar aquells serveis?
Tant a la diòcesi de Copiapó (Xile) com després en tornar a Catalunya, vaig fer serveis de pastoral vocacional. Aquelles experiències ajuden, però cada moment és diferent, com també les persones. Es tracta d’anar entrant en el misteri de la crida de Déu en el cor de cada candidat. No deixa de ser un tema delicat. Haver treballat en equip, tant a Barcelona com a Xile, dona confiança.
Salvador Bacardit, actualment vicari episcopal de la zona pastoral 2 i també rector de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, ha viscut una etapa com a missioner, concretament a la diòcesi de Copiapó, a Xile, dins un projecte de l’arxidiòcesi de Barcelona. Després va passar pel Seminari com a formador, va ser rector a Santa Coloma de Gramenet i, des del 2016, a Sarrià. Fins al 2018, també havia estat delegat episcopal de Càritas diocesana de Barcelona. El canvi serà ara molt important?
Quins són els grans reptes de la pastoral vocacional per a l’Església que viu actualment la seva missió i el seu compromís en aquesta societat catalana diversa i amb poca inquietud religiosa, almenys pel que fa a la participació en els sagraments?
El principal és treballar perquè els ambients hi acompanyin. Déu crida sempre, i avui també. Ara bé, les crides són més escoltades quan l’ambient hi acompanya, quan les famílies estan més disposades (sovint si són nombroses, com passa en continents joves) i quan hi ha més natalitat. És un problema també democràfic, a banda de la crisi d’espiritualitat. De tota manera, la persona sempre porta a dintre la inquietud religiosa, i molts joves tenen desig de trobar el sentit a la seva vida. I si passa per donar-se als altres, un bon camí és el sacerdoci, en una Església que viu un moment d’escassetat de vocacions. Un dels reptes és el d’aconseguir entre tots més implicació, perquè la pastoral vocacional és una responsabilitat de tots. Hem de procurar crear un bon ambient perquè la crida de Déu trobi bones respostes.
Vostè estarà acompanyat pels formadors David Álvarez i Bernat Gimeno. A més, els directors espirituals seran Pere Montagut i el jesuïta Xavier Rodríguez. Què destacaria d’aquest nou equip?
El Seminari Conciliar de Barcelona, on estudien els qui es preparen per al sacerdoci de les diòcesis de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat, ha tingut aquest curs 32 alumnes amb 6 nous. Ha estat, però, un curs molt excepcional, ja que tots han hagut d’estar confinats a casa pràcticament tota la segona part, sobretot la segona quinzena de març i els mesos d’abril i maig. Pel que vostè sap, com s’ha viscut aquesta realitat, des del treball i l’estudi a distància i les trobades virtuals?
El Seminari de Barcelona ha estat dirigit els últims anys pels rectors Josep Maria Turull, entre el 2004 i el 2018, i per Felip-Juli Rodríguez els últims dos. Com és que ara es produeix un canvi després d’un equip que només portava dos anys?
Aquest últim període és massa curs. Però hem fet un bon relleu, i Felip-Juli Rodríguez ha col·laborat molt. Li agraeixo la seva actitud, tot esperant que aquesta nova etapa sigui el millor possible.