Durant les festes de Nadal vam compartir amb la família, amb els amics, amb els nostres éssers estimats grans històries de la nostra vida quotidiana o vam recordar grans històries de persones que ja no són entre nosaltres.
Quan pensem en les històries de vida d’alguna persona o en la nostra pròpia, ens ve al cap tot allò que hem viscut, qui som, com era el nostre barri/poble/ciutat, com era l’escola a la qual anàvem de petits, a què jugàvem, quina educació hem rebut dels nostres pares, costums… d’aquí creure en la importància de tenir en compte cada història de vida d’una forma individual i que li dona sentit a qui som.
La història de vida és una eina pedagògica i de transmissió de coneixements que permet el creixement personal perquè facilita la comunicació de la persona amb el seu entorn social més proper i és un tipus particular de narració on la persona elabora un relat de la seva pròpia vida. A diferència de la biografia, que és realitzada per altres persones, la història de vida és un relat, generalment oral, narrat per la mateixa persona.
El desenvolupament de les històries de vida permet treballar la reconstrucció significativa del passat, fixant fets sobre els quals es fonamenta tant la identitat personal com la col·lectiva: aquella cançó, aquells moments de vida que han configurat vivències (els jocs a l’escola, la primera feina, l’inici d’una guerra, el dia que vaig tenir el meu primer fill, etc.). Aquests records, positius i negatius, formen part del nostre present perquè els recordem avui; a més ens permeten ser persones úniques amb una maleta vital plena de sentit i amb històries de vida compartida amb els altres.
La nostra gran història ens diu d’on venim i ens ensenya a entendre on som, a la vegada que ens fa reflexionar sobre on volem anar. Això és el que fa a una persona i defineix el seu viatge al llarg de la seva vida.
El programa Grans històries de Ràdio Estel es basa en les històries de vida i és fruit d’un projecte pedagògic d’aprenentatge i servei molt consolidat entre els residents de la Residència d’avis Llegat Roca i Pi i els alumnes del col·legi FEP Mare de Déu de la Salut de la Fundació d’Escoles Parroquials. El projecte pedagògic crea un Espai d’aprenentatge significatiu i de trobada intergeneracional. A cada sessió un grup d’alumnes de primària visita una persona gran a la residència, la qual els explica una història de la seva vida, una història de vida real; així els alumnes descobreixen la manera de viure del passat més recent explicada pels seus protagonistes. Una classe d’història viva, sense llibres, sense pantalles, i on el clima que es crea és de màxima atenció i motivació per part dels alumnes.
Que aquest any que hem començat continuem gaudint i compartint la nostra gran història de vida.
Molt bon any a totes i tots.