Hollywood i la fe

Les estrelles de Hollywood sempre han estat referents per alpúblic. Des d’icones del món de la moda (el look androgin de Katharine Hepburn,el pentinat original de Veronica Lake o l’elegància sublim d’Audrey Hepburn)fins a paradigmes de la solidaritat (Angelina Jolie com a ambaixadora de bonavoluntat de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats o Matt Damon,artífex d’una organització no governamental per millorar l’accés a l’aiguapotable en països subdesenvolupats).

Això no obstant, no és gaire coneguda la transcendència quela fe catòlica ha tingut —i té— en la vida d’alguns dels actors i actrius de laMeca del Cinema, tant de l’època daurada com del nostre temps. Unes creencesreligioses que de vegades es reflecteixen en els papers que encarnen a lapantalla.

Loretta Young (1913-2000), protagonista de pel·lícules comLa mujer del obispo o Hablan las campanas, va ser una fervent catòlica que,després d’haver abandonat la interpretació, es va dedicar a obres de caritat.Explica la llegenda que no suportava els renecs durant el rodatge. Vainstal·lar al plató una guardiola perquè qui deixés anar paraulotes hidiposités una petita multa, que després anava destinada als pobres. Diuen queRobert Mitchum va ser dels que hi va ingressar més diners.

A la biografia Forever Young es narra que l’actriu va sertestimoni d’aparicions sobrenaturals a Medjugorje. Loretta va dir que«Medjugorje va enfortir allò pel qual sempre havia esperat i resat».

Dos anys abans de morir, Gary Cooper (1901-1961) es vaconvertir al catolicisme. Als anys cinquanta, l’actor de Bola de foc i Soldavant el perill anava a missa cada diumenge.

La seva esposa Veronica i la filla Maria eren catòliques iell les va acompanyar quan van ser rebudes pel papa Pius XII al Vaticà. Alllibre que va escriure sobre ell, Maria recordava que el seu pare havia compratunes medalles perquè el Pontífex les beneís. «Quan el Papa va ser a prop seu,va voler agenollar-se per besar-li la mà i va perdre un xic l’equilibri»,comenta. Aleshores li van caure les medalles. «Algunes —afegeix la filla— vananar a parar sota el vestit del Pontífex, que va saber rescatar el meu pare dela monumental vergonya amb un somriure i un gest de comprensió.»

L’actor d’origen mexicà Ricardo Montalban (1920-2009) varelatar, en rebre el premi Spirit of Angelus, que la fe catòlica havia estat elmés important de la seva vida, seguida de l’amor per la seva dona Georgiana(germana de l’actriu Loretta Young) i els quatre fills. També era conegut perles seves activitats filantròpiques.

En un programa de ràdio, l’actor d’El gran combat i DolçaCharity va reconèixer el següent: «A Mèxic solia anar a combregar, potser un odos cops l’any, i confessava els meus pecats i em sentia bé i net. Quan anava acombregar hi anava amb llàgrimes als ulls. I ara vaig a missa, combrego cadadiumenge i no sento res. “Bé, això està bé”, em va dir un sacerdot. “Ara etscatòlic per convicció. Abans ho eres per emoció.”»

John Wayne (1907-1979) va néixer al si d’una famíliapresbiterana, però la providència el va anar guiant cap a l’Església catòlica.«La meva àvia Josefina va tenir una influència meravellosa sobre la vida delmeu avi, i el va introduir en el món catòlic», afirma el sacerdot catòlicMatthew Muñoz, net del protagonista de La diligencia o El hombre tranquilo.

En la conversió de Wayne hi va tenir un paper clau tambéMons. Tomas Clavel, arquebisbe de Panamà, amb qui va compartir una estretaamistat. El mític actor va abraçar el catolicisme en el seu llit de mort.

Un dels millors actors del segle XX, Alec Guinness(1914-2000), també es va convertir al catolicisme. «Tot va començar quanrodàvem la pel·lícula sobre el pare Brown [un rector sagaç aficionat a resoldrecasos detectivescos, personatge concebut per l’escriptor G. K. Chesterton]»,escriu a les memòries. Cada nit, en acabar el rodatge, Guinness, de retorn acasa, entrava en una església catòlica. Demanava intensament a Déu que el seufill Matthew, d’11 anys i paralític per culpa d’una poliomielitis, es curés.Feliçment, el nen es va recuperar. A l’estiu del 1956 el protagonista d’Elquintet de la mort i El pont del riu Kwai va decidir entrar a l’Esglésiacatòlica.

A partir d’aquell moment, Alec Guinness va llegir ambavidesa les obres espirituals del cardenal Newman, del mateix Chesterton, desanta Teresa d’Àvila, de sant Francesc de Sales i del beat Carles de Foucauld,entre d’altres.

«M’entristeix veure que tantes persones del meu país nocerquen la santedat, i que la substitueixen per drogues i hedonisme, simplementmirant d’omplir el seu buit emocional.» És el testimoni que va oferirrecentment Jim Caviezel (1968) als alumnes de la Universitat Liberty deLynchburg, a Virgínia. L’actor de films com Frequency o La Pasión de Cristoafegia: «El meu deure és viure d’acord amb l’Evangeli cada dia i donartestimoni de la veritat.»

En una entrevista, Jim Caviezel afirmava que «cada dia resoper morir amb Jesús al cor, per no abandonar-lo mai». Interpretar Jesús a LaPasión de Cristo va ser una experiència que el va marcar de manera profunda i espiritual.«El paper de Jesús —va constatar— em va suposar l’esforç més difícil que hehagut d’emprendre mai.»

Caviezel està casat amb Kerri Browitt, una professora deSecundària, amb qui realitza nombroses obres de caritat i diversos projectessolidaris. El matrimoni té tres fills adoptats.

Chris O’Donnell (1970), famós per les interpretacions alcinema (Perfum de dona, Batman i Robin) i a la televisió (NCIS: Los Angeles),va contraure matrimoni el 1997 amb la professora Caroline Fentress, amb qui hatingut cinc fills. Li encanta tenir una família nombrosa; de fet, ell és elpetit de set germans. En una entrevista, l’actor manifestava que «soc catòlicpracticant, vaig a l’església i hi porto els meus fills». En altresdeclaracions, constatava: «Només treballo cinc dies a la setmana. Em prenc dosdies de descans. M’agrada agafar un avió només per viatjar i anar a veure lafamília.»

«Ser catòlic és l’aspecte més important de la meva vida.»Són les paraules de Mark Whalberg (1971), un actor que va saber canviar el rumbde la seva vida i escollir el bon camí gràcies a la força de la fe. «La fe ésl’àncora que sosté tot el que faig a la vida. En les meves pregàries diàriesdemano orientació i força per a la meva vocació com a marit i pare», vaexplicar el protagonista de Día de patriotas o The fighter en un vídeo que vapenjar a les xarxes socials.

Robatoris, tràfic de drogues i altres activitats delictivesvan fer que Whalberg passés quaranta-cinc dies a la presó amb només 16 anys. Vasaber superar les dificultats gràcies al suport que va rebre d’un sacerdot, queva trobar en el pitjor moment de la vida. Anys més tard, va fundar la MarkWhalberg Youth Foundation per ajudar nens i adolescents perquè evitin elserrors que ell va cometre quan era jove.

No acaba aquí la llista d’actrius i actors de Hollywood quees confessen catòlics. Podem esmentar també Catherine Zeta-Jones, BradleyCooper, Nicole Kidman, Elijah Wood, Brooke Shields… Tot un firmamentd’estrelles.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!