La Consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presidit dijous 2 de juny l’obertura del I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència, que té lloc a la Facultat de Comunicació Blanquerna (Edifici Biblioteca – Carrer Valldonzella, 12, 08001 Barcelona).

La trobada és fruit del projecte de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència que es va posar en marxa fa un any amb el suport de Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. La Consellera ha compartit taula amb el rector de la Universitat Ramon Llull, el Dr. Josep Maria Garrell, i la directora de la Càtedra, la Dra. Miriam Diez Bosch.

El Congrés reuneix més d’un centenar d’experts en l’àmbit de 29 països diferents d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, i situa Catalunya com a referent en l’estudi i anàlisi de la llibertat religiosa. Així, investigadors d’institucions com la Universitat d’Oxford, l’Institut Europeu de la Mediterrània, el Center for Cultural Dialogue (Zagreb) o la Fundació for Islamic Culture and Religious Tolerance, es troben entre els ponents principals. També representants de diverses administracions públiques i confessions religioses.

Aquesta primera trobada internacional organitzada per la Càtedra de Blanquerna té com a objectiu l’intercanvi de bones pràctiques locals, regionals o internacionals en la gestió de la diversitat religiosa i la promoció de la llibertat religiosa i de consciència, així com el debat sobre els estàndards internacionals de valoració de les condicions per exercir el dret a la llibertat religiosa i de consciència. Igualment, el Congrés vol promoure el diàleg d’experts i responsables d’entitats internacionals sobre la situació global d’aquest dret fonamental.

El congrés es desenvolupa a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Foto: Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència

Entre d’altres temàtiques, es tracta l’impacte de la COVID 19 sobre la llibertat religiosa, l’exercici d’aquest dret en àmbits com la sanitat, l’educació, els joves o els mitjans de comunicació, la gestió municipal de la diversitat religiosa, gènere i llibertat religiosa i el diàleg interreligiós a Europa.

En l’acte de clausura del divendres dia 3 de juny es lliuraran els Premis de la Càtedra als millors treballs de final de Grau i Màster i a la millor Tesi Doctoral en l’àmbit de la llibertat religiosa i de consciència.


L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!