“Els gegants desperten, essencialment, emoció. I és una emoció que ens porta a la infantesa. Es tracta d’un element que tenim molt incorporat en el nostre inconscient col·lectiu i que forma part del nostre bagatge cultural”, explica el folklorista i escriptor Amadeu Carbó, un dels comissaris —juntament amb els activistes culturals Nil Rider i Nico Alonso— de l’exposició Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus, que es pot visitar fins al 27 d’octubre al Museu Diocesà de Barcelona.

Aquesta iniciativa, molt didàctica i realitzada amb gran rigor documental, s’emmarca en la celebració dels sis-cents anys de la primera referència escrita d’uns gegants processionals o festius, no només a Barcelona, sinó a tot Europa. A la mostra s’exhibeix una pàgina facsímil del Llibre de les Solemnitats de Barcelona, del 1424, on hi ha una relació de les diverses representacions que participaven a la processó del Corpus —festa d’exaltació de l’Eucaristia— de la Ciutat Comtal.

“Aquest document del 1424 és, sens dubte, la clau de volta a l’entorn del qual hem construït tot el discurs d’aquesta exposició”, constata l’Amadeu. I es pregunta en veu alta: “Això vol dir que no n’hi havia abans, de gegants? No ho sabem. Jo penso, però, que anteriorment a aquesta data sí que en trobaríem.”

La mostra ha estat organitzada pel Museu Diocesà de Barcelona, l’arquebisbat de Barcelona i la catedral de Barcelona. Ha comptat amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els objectius són els següents: aprofundir en el coneixement de la festa del Corpus, dels components que hi participen i del seu protocol, donar a conèixer aspectes singulars dels gegants, poc coneguts per la ciutadania en general, i posar en valor els diferents significats dels elements festius que han participat i participen a la processó del Corpus de Barcelona.

La festa del Corpus Christi de Barcelona va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2021. Per això, Ara ballen! Els gegants a la processó del Corpus vol contribuir a la seva protecció, promoció i divulgació. “Com a expert en el món de la imatgeria festiva, l’estudi dels gegants m’ha permès interpretar la ciutat on visc i, alhora, la societat”, considera Amadeu Carbó.

L’exposició compta amb imatges de rellevant valor documental.

Foto: Agustí Codinach.

L’exposició compta amb peces d’alt interès, com ara els gegants originals del Pi i els gegants del Carnestoltes, coneguts també com del Born o vells de la Casa de la Caritat, que llueixen el vestuari amb el qual concorrien a la processó. També s’hi pot contemplar un interessant mapa dels gegants apareguts a Europa durant el segle XV, on hi consten, entre altres, els de Barcelona (1424), Tarragona (1425), Alacant (1439) Cervera (1450) i Igualada (1489).

L’exposició complementa la mostra permanent Barcelona al carrer. Veure i ser vist. La processó de Corpus, ubicada a la planta superior del Museu Diocesà de Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!