El papa Francesc s’ha volgut unir a l’acte institucional de commemoració dels 500 anys de l’estada de sant Ignasi de Loiola a Catalunya amb un missatge enviat al cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola.

“Ignasi es va mostrar dòcil a la crida, però el més important és que no va retenir aquella gràcia per a ell, sinó que la va considerar des del principi com un do per als altres, com un camí, un mètode que podia ajudar altres persones a trobar-se amb Déu, a obrir el cor i deixar-se interpel·lar per Ell”, ha destacat Francesc, el Papa jesuïta.

S’ha llegit durant l’acte celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, la tarda del 14 de novembre, amb la presència del president Pere Aragonès, la consellera Laura Vilagrà, el cardenal Joan Josep Omella, David Guindulain, superior de la Cova de Manresa, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. També ha comptat amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; del bisbe d’Urgell, l’arquebisbe Joan Enric Vives; del bisbe de Vic, Romà Casanova, i de l’arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, així com de l’abat de Montserrat, el P. Manel Gasch.

En el seu missatge, el Papa ha posat en valor els exercicis espirituals ignasians, que “se’ns presenten com aquella escala de Jacob que des de la terra ens porta al cel, i que Jesús promet als qui el cerquen sincerament”.

I ha recordat que “sempre és el disseny d’amor de Déu el que dirigeix el món”. En el cas de la conversió d’Ignasi de Loiola, es va servir d’una guerra i d’una pesta: “La guerra que el va treure de Pamplona i va ser el detonant de la seva conversió, i la pesta que li va impedir d’arribar a Barcelona i el va retenir a la cova de Manresa”.

L’acte institucional ha comptat amb la intervenció del jesuïta Xavier Melloni, director espiritual de la Cova de Manresa, que ha glossat la figura d’Ignasi de Loiola. Hi ha actuat l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, que ha interpretat un fragment de Rapte, i l’Orfeó Manresà, que ha ofert Un home nou, de Xavier Pagès i lletra de Joan Torner. També s’ha projectat un vídeo que ressegueix el Camí Ignasià català i que mostra la celebració que aquest 2022 s’està portant a terme a Manresa.

L’acte ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Foto: Agustí Codinach

Sant Ignasi i Catalunya

La commemoració de l’Any Ignasià és molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, ja que permet recordar la vinculació d’Ignasi de Loiola amb Barcelona, Montserrat i Manresa.

Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Mare de Déu de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa, on haurà de quedar-se prop d’un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst. A Manresa, tal com ell mateix escriu a la seva Autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d’Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l’espiritualitat ignasiana.

Amb Ignatius 500, la Companyia de Jesús celebra el cinquè centenari d’una experiència que va transformar per sempre el seu fundador, Ignasi de Loiola, i va donar lloc a una espiritualitat que ha facilitat la trobada amb Déu de multitud de persones de generació en generació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!