“Demanem a l’Esperit Sant que ens doni esperança en aquest començament de curs acadèmic. Vull agrair al rectorat, al professorat, al personal d’administració i als alumnes tot el treball que fan. Cal posar-nos en camí tots plegats amb esperança, treballar sinodalment. En aquests moments complexos, de canvi d’època, el Papa ens ha regalat l’Any Jubilar de l’Esperança.” Són paraules pronunciades pel cardenal Joan Josep Omella durant la inauguració oficial del nou curs acadèmic de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), que ha tingut lloc el dijous 19 de setembre a l’aula magna del Seminari Conciliar de Barcelona.
El cardenal Omella, gran canceller de l’AUSP, ha estat acompanyat a la taula presidencial de Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i vice-gran canceller, i de diversos components de l’AUSP: Dr. Joan Torra, rector; Dr. Daniel Palau, vicerector acadèmic; Dr. Ignasi Fuster, vicerector administratiu, i Dr. Marcos Aceituno, secretari general. Per la seva banda, el Dr. Jordi Font Plana, vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis, ha impartit la lliçó inaugural, titulada Rerefons estacional de l’Any Litúrgic. Actualitat, límits i oportunitats.
El Dr. Font ha argumentat la relació, i certa harmonització, entre les estacions de l’any i l’estructura de l’Any Litúrgic. “No es pot separar —ha dit— el destí de l’home del destí del cosmos. La litúrgia no és una adoració de la natura, però celebra la transparència dels seus arquetips: el cosmos amb la bellesa dels seus ritmes, el ritme del dia i la nit, el ritme de la lluna, el ritme de l’any, que apareixen tots ells com una gran litúrgia on cada ‘retorn’ (de l’alba, de la nova lluna, del solstici, de la primavera) és una constatació de la unitat creadora del temps i de l’eternitat en el moment paradisíac creat per Déu.”
Com a conclusió de la seva interessant dissertació, ha posat en relleu que “l’Església no festeja l’arribada d’aquestes estacions, sinó, més aviat, allò que, des de la seva represa anual, ‘signifiquen’ per a la vida del món. És a dir, la victòria sobre la mort (l’hivern), la perennitat de la vida (la primavera) i la fe en el futur escatològic (la tardor). L’Església s’allunya, doncs, d’un culte sotmès al curs de les estacions i al ritme de la vegetació, evitant la deïficació de la naturalesa i de les forces secretes que s’hi manifesten. Però no per això deixa d’utilitzar aquest flux còsmic de les estacions”.
El Dr. Joan Torra ha comunicat que s’ha començat a implementar el Pla estratègic per al període 2024-2029
El Dr. Joan Torra, que va rebre el 10 de maig passat el nomenament de rector de l’AUSP per al trienni 2023-2026, ha comunicat durant la seva intervenció que s’ha començat a implementar el Pla estratègic per al període 2024-2029 i que han enllestit els reglaments de cada Facultat, els de l’Institut de Litúrgia i els de l’AUSP, així com el dels alumnes. Entre les novetats que ha presentat, cal destacar la nova imatge corporativa de l’AUSP, l’adequació del programa informàtic acadèmic i de gestió, i la posada en marxa de la unificació de l’arquitectura jurídica i fiscal de tot l’AUSP. També ha comentat que ja està operativa la nova pàgina web de l’Ateneu, que substitueix les diverses pàgines anteriors de cada Facultat o de l’Institut i les agrupa en l’única institució universitària a la qual pertanyen.
El Dr. Torra ha recordat la missió que s’ha confiat a la institució acadèmica, i que es defineix com la de “pensar Déu en i des de la societat catalana: docens, cogitans et nuntians”. Així mateix, ha felicitat el professor Jordi Font per la seva “magnífica lliçó inaugural”. “Ens ha mostrat —ha assenyalat— el substrat teològic que hi ha al darrere de quelcom que podria semblar innocu i inofensiu, però que, en canvi, es revela com a poderosament significatiu: la creació, obra de Déu; el temps, obra de Déu; la història de la salvació, obra de Déu, que culmina en Jesús, el mateix Fill de Déu encarnat. I tota aquesta reflexió la duu a terme al voltant del que anomenem Any Litúrgic.”