Incidents polítics amb "actors que es mantenen en els seus camps"

Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, i Xavier Puigdollers, advocat i president de l’Associació d’Amics de Sant Ramon de Penyafort, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat, les últimes tensions sobre la situació política a Catalunya. Aragonés ha lamentat que aquestes tensions “no són normals”, i ha recordat que “no s’havien vist mai en anteriors ocasions, perquè no s’haurien de produir, com no es donaven en els temps de Jordi Pujol quan era president de la Generalitat, situacions en què era acompanyat per l’ambaixador, defensava la política exterior espanyola, i ara, en canvi, tothom fa el que vol”. En aquesta línia, ha denunciat que “ara, a Catalunya, manen els radicals, i aquestes en són les conseqüències”.

Per la seva banda, Pursals ha comentat, referint-se a Quim Torra i Pedro Sánchez o l’Estat espanyol, que “els dos actors s’han mantingut dins dels seus camps”. Ha posat l’exemple de la polèmica de la matinada passada entre el president català i l’ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés, per dir que “l’un ha defensat la posició del govern espanyol, i el president Torra la de l’executiu català, denunciant l’existència de presos polítics i que Catalunya estava sent castigada pels catalans, afirmacions que ha negat l’ambaixador”. El politòleg ha assegurat que “l’actual govern espanyol no ha tingut prou mà esquerra quan ha donat ple suport a Morenés quan ha utilitzat arguments que els socialistes criticaven en sessions parlamentàries”.
Xavier Puigdollers ha destacat que, “en poc temps, ha canviat el govern espanyol i també el català, dos nous elements que es comprometen a dialogar, però mantenen picabaralles i discussions projectades externament, realitats que no ajuden”. En aquesta línia, ha recordat que “caldrà entrar a debatre els temes sobre els quals s’ha de parlar”, i ha denunciat que “Pedro Morenés podria haver prescindit de les paraules que va pronunciar, perquè es podrien canviar línies quan hi ha un govern diferent”.
Pel que fa al trencament del president Quim Torra amb la monarquia, anunciat divendres passat, Salvador Aragonés ha dit que “Felip VI va defensar el 3 d’octubre la unitat d’Espanya amb un to més propi de Mariano Rajoy que no pas d’ell, perquè aquí qui va fallar no va ser el Rei, sinó el president del govern espanyol en no dir res després de l’1 d’octubre”. Puigdollers ha destacat que “l’actual cap de l’Estat no ha tingut un bon paper en un tema tan delicat com el problema de Catalunya, perquè va agafar una posició molt determinada i concreta, limitant-se a parlar de la Constitució sense valorar que pot tenir altres interpretacions”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 28 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!