Cinc dies després que el papa Francesc iniciés el Jubileu de l’Esperança amb l’obertura de la Porta Santa a la basílica de Sant Pere a Roma, aquest diumenge 29 ha començat l’Any Jubilar a les diòcesis d’arreu del món, també a les deu diòcesis catalanes.
En la butlla de convocatòria del Jubileu, Spes non confundit, el Papa demanava “que la llum de l’esperança cristiana pugui arribar a totes les persones, com a missatge de l’amor de Déu que s’adreça a tothom. I que l’Església sigui testimoni fidel d’aquest anunci arreu del món”. I per això, disposava la celebració d’una litúrgia solemne a totes les catedrals i cocatedrals, amb un ritual específic pensat per a l’ocasió.
El lema d’aquest Jubileu és “Pelegrins d’Esperança” i, precisament, les celebracions d’obertura d’aquest any de gràcia han estat precedides d’una processó o petita peregrinació fins a la catedral que ha acollit l’eucaristia d’inici jubilar. En el cas de la diòcesi de Tortosa, per exemple, els fidels vinguts de tots els arxiprestats s’han reunit al convent de la Puríssima per anar en processó fins a la catedral per celebrar la missa d’obertura de l’Any Sant; o la diòcesi de Vic, on tots els fidels han sortit de la parròquia de la Mare de Déu del Carme en processó cap a la catedral i han participat en la missa solemne d’inici del Jubileu, i també a la diòcesi de Solsona, a l’església del Cor de Maria, s’han congregat els diocesans per a la celebració d’obertura del Jubileu amb una processó pels carrers de la ciutat fins a la catedral.
Les primeres diòcesis que han obert el Jubileu han estat Lleida i la Seu d’Urgell, al matí, mentre que la resta, Girona, Solsona, Vic, Tortosa, Tarragona, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona i Terrassa, ho han fet a la tarda.
A l’arxidiòcesi de Barcelona la missa solemne ha estat presidida per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, acompanyat pels bisbes auxiliars Javier Vilanova i David Abadías, després de la processó des de l’església de Sant Felip Neri fins a la catedral.
Maria, Mare de Déu de l’Esperança
El cardenal Omella, a l’homilia, ha convidat a fixar-nos en Maria, Mare de Déu de l’Esperança: “Per no caure en aquesta tristesa individualista i malaltissa, que adverteix el papa Francesc, per no perdre l’entusiasme i l’esperança, és un bon remei anar a Maria, advocada nostra, patrona nostra, verge i mare de l’alegria i de l’esperança, reina i mare de misericòrdia.”
Per a l’arquebisbe de Barcelona, quan fem fora Déu de l’espai de l’home i es veta la fe “i es tolera només la raó del que es considera correcte, creixen els ídols, els nous i falsos déus, es deshumanitzen els ambients humans, augmenta el fred”.
JOAN JOSEP OMELLA, arquebisbe de Barcelona
“I sentim, no ho sentiu vosaltres?, una crida profunda i interior a ser testimonis d’aquesta alegria enmig d’una societat on la tristesa fa cada dia més estralls. Ens hem de preguntar en tot moment: com ser testimonis d’esperança, de l’esperança alegre de Jesucrist Ressuscitat?”
L’arquebisbe de Barcelona ha donat tres pistes per poder donar aquest testimoni: treballar “per dir no a una economia de l’exclusió, dient no a la idolatria dels diners, d’uns diners que governen i manen en lloc de servir”; lluitar “contra tota forma d’iniquitat, d’injustícia, ja que la iniquitat sempre genera violència” i cercar “dins de nosaltres mateixos la font de l’alegria i de l’esperança, font viva que és Déu, només Déu”.
Abans d’acabar la missa, el cardenal ha lliurat un cartell distintiu i un ciri a dos representants de cada temple jubilar de l’arxidiòcesi. I a la sortida s’han repartit a tots els fidels, com a signe, uns saquets amb llavors per plantar a casa.
En l’inici del Jubileu a les diòcesis, l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, ha fet pública l’exhortació pastoral La fraternitat, far d’esperança, conscient que els cristians som cridats, en aquest Any Sant, a oferir una “llum nova i atraient”.
“Quin sentit tindria en aquest món nostre, a voltes envaït pel desànim de la deshumanització i dels conflictes armats, presentar-nos també nosaltres, els cristians, dividits i enfrontats? No us sembla que la nostra aportació més genuïna ha de ser oferir un testimoniatge de fraternitat que manifesti la força de l’Evangeli i erradiqui tot allò que no és amor ni unitat?”, planteja l’arquebisbe de Tarragona.
JOAN PLANELLAS, arquebisbe de Tarragona
“És el moment d’afinar les nostres orelles i obrir els nostres cors. Per això, cercarem espurnes d’aquesta bona nova de fraternitat, centrant-nos primer en els testimonis bíblics i fent després un recorregut per la història eclesial, mirant d’escoltar i aprendre de tants germans que han volgut fressar el mateix camí de Déu. Això ens ajudarà a redefinir la nostra identitat i la nostra missió com a germans i germanes en Crist, portadors de l’esperança que no enganya”
Més d’un centenar de fidels han participat en l’inici del Jubileu a la catedral de la Seu d’Urgell, on l’arquebisbe Joan-Enric Vives ha recordat que aquest any que comencem “és un do preciós que Déu ha plantat al cor de cadascun de nosaltres, és una ocasió d’alegria i de renovació”.
En comunió amb l’Església universal, la diòcesi de Sant Feliu ha celebrat l’obertura del Jubileu 2025 a la catedral de Sant Llorenç i amb un gest previ: una caminada representativa del Poble de Déu, des de la Casa de l’Església.
Com explicava el bisbe Xabier Gómez en la seva carta al poble de Déu que fa camí a la diòcesi, “serà un any dedicat a aprofundir en l’esperança que ve de Jesucrist i ens aplega per a la conversió personal i missionera. Cada any jubilar és un kayrós, un temps adient. El volem viure amb Jesucrist, demanant-li la parresia, la gràcia de no vacil·lar (Gaudete et exsultate, 139) que sols comunica l’Esperit Sant. Temps i oportunitat per a experimentar la misericòrdia en la nostra relació amb Déu i el proïsme, per renovar la gràcia i els dons rebuts en el nostre baptisme”.
Per això, el bisbe Xabier convida “parròquies i comunitats a crear veritables circuits d’esperança on desenvolupar l’evangelització mitjançant l’exercici de la caritat, la solidaritat i el voluntariat en aquells llocs de la nostra diòcesi on hi ha comunitats de fe que necessiten rebre el nostre suport: els pobres, els presos, els malalts i els migrants, perquè sense aquesta trobada amb Jesucrist en les persones que pateixen no hi haurà Jubileu”.
En la carta dominical per a aquest diumenge 29 de desembre, el bisbe de Terrassa, Mons. Salvador Cristau, escriu que “ser pelegrins d’esperança suposa que la vivim i que caminem per tenir cada dia una esperança més gran, i que som portadors i comunicadors d’esperança. La pregunta que ens hauríem de plantejar avui és quina és la meva esperança, què espero jo i en qui tinc posada la meva esperança? I també si som realment portadors d’esperança”.
En aquest inici d’Any Jubilar, Mons. Cristau reflexiona que “tenim l’oportunitat d’un Any Sant per sortir de nosaltres mateixos i anar a l’encontre de l’altre i compartir l’esperança amb els germans. Un any per rebre el do del perdó i de la indulgència, és a dir, de la remissió dels pecats i de les seves conseqüències, per reprendre el camí com des del principi. Un temps per retornar la gràcia primera de la fe i un any per donar gràcies a Déu, pel seu amor, per la salvació que començà a caminar entre nosaltres fa 2025 anys, perquè Ell espera també molt de nosaltres i és la nostra veritable esperança”.
A la diòcesi de Lleida la celebració ha començat amb el bisbe Salvador Giménez, preveres i feligresos a la porta de la catedral, on han entrat al temple com a símbol de l’inici del Jubileu. En una seu plena de fidels, el bisbe ha destacat que “durant tot l’any 2025 hem de pregar pel que significa el Jubileu, el perdó, la reconciliació i la misericòrdia del Senyor”.
La catedral de Girona ha ofert un aspecte magnífic en la missa d’obertura de l’Any Jubilar presidida pel bisbe fra Octavi Vilà. El bisbe de Girona ha insistit que aquest temps de gràcia no es pot viure “com un fet aïllat, sinó que ens ha de deixar petjada. Hi ha d’haver un abans i un després en la nostra vida de cristians: ens ha de portar a crear hàbits d’esperança, amb Crist com a model”.
Cada diòcesi ha designat una sèrie de llocs on es pot rebre el do de la indulgència (que podeu consultar a la pàgina web de cada bisbat). Per obtenir la gràcia jubilar es recomana una preparació espiritual prèvia amb els preceptes necessaris per gaudir del Jubileu: pregària per les intencions del Papa, sagrament de la Reconciliació, eucaristia i comunió, en un període de vuit dies.
Aquest diumenge 29 de desembre, en la Jornada de la Sagrada Família, totes les celebracions han tingut moments per alegrar-se amb els matrimonis que agraeixen els seus 10, 25 o 50 anys de noces.