Arreu de les catedrals s’ha viscut aquesta Quaresma el ritu d’elecció o de la inscripció del nom dels catecúmens: persones que sol·liciten el baptisme sent adults. És el ritu previ a la recepció dels sagraments de la iniciació cristiana, que es farà la propera Vetlla Pasqual.
Una de les conseqüències de la secularització és que van minvant les persones que reben els sagraments. Fent un cop d’ull a la memòria de l’Església de Catalunya, veiem que el 2018 es van fer 19.856 batejos, 17.248 primeres comunions i 6.351 confirmacions; mentre que el 2023 les xifres van baixar fins als 12.835 batejos, les 9.651 primeres comunions i les 4.981 confirmacions.
Demanar els sagraments de la iniciació cristiana cada vegada és una cosa més d’adults, perquè al seu torn moltes famílies han deixat de portar els seus fills a l’església. D’aquí que la realitat del catecumenat vagi en auge, tant a casa nostra com al conjunt d’Europa.
Ara que es commemora el 25è aniversari de la seva institució per part de la Conferència Episcopal Tarraconense, d’acord amb el que va establir el Concili del 1995, dediquem el Primer Pla d’aquesta setmana a reflexionar sobre el passat i el moment actual del que encara és ben bé un fenomen nou en expansió.
La secularització ha posat de manifest que en moltes ocasions les nostres esglésies s’emplenaven de persones que només seguien una tradició, responent al que vindríem a anomenar catolicisme cultural o sociològic. El catecumenat permet una adhesió al cristianisme en edat adulta i, per tant, amb més maduresa i convenciment.