La Universitat Abat Oliba CEU va celebrar la festivitat de la Conversió de sant Pau, patró del centre universitari, amb la presència d’un convidat d’excepció: Mons. Bernardito Cleopas Auza, nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya. Va impartir la lliçó magistral La Santa Seu i l’Agenda 2030.
L’acte, que va tenir lloc el 27 de gener, va comptar també amb la presència d’Alfonso Bullón de Mendoza, gran canceller de la UAO CEU i president de l’Associació Catòlica de Propagandistes i del grup CEU, i de Rafael Rodríguez-Ponga, rector de la UAO CEU. A l’inici, es va lliurar a la responsable del Servei d’Estudiants, Lourdes Melich, la distinció corresponent pels seus vint-i-cinc anys de servei a la UAO CEU.
La finalitat primordial de l’Agenda 2030 és “transformar el món”
Mons. Auza va qualificar l’Agenda 2030 com el programa “més ambiciós en la història de les Nacions Unides” i “la culminació de dues dècades de debat”. El seu propòsit fonamental és fer “una crida universal a l’acció, a transformar el món, que ningú no quedi enrere”. El ponent va recordar que la Santa Seu va participar “molt activament” en el llarg procés de consultes i negociacions.
L’Agenda 2030 està estructurada en disset objectius i cent seixanta-nou metes plantejades. “És un document consensuat per la comunitat internacional i amb nombrosos compromisos, com ara erradicar la pobresa extrema i la fam, combatre la desigualtat i el canvi climàtic, garantir l’accés universal a serveis de salut i educació de qualitat i promoure societats justes, pacífiques i inclusives, entre altres”, va explicar el nunci apostòlic.
La Santa Seu mostra algunes objeccions en la implementació de l’Agenda 2030
Tot i que la Santa Seu “continua creient en les aspiracions lloables dels esforços de la comunitat internacional com a resposta als reptes més urgents”, va mostrar algunes objeccions a l’hora de tenir en compte la implementació de l’Agenda 2030. La principal va ser la relativa al risc que esdevingui un instrument d’allò que el papa Francesc anomena “colonització ideològica”, és a dir, quan es proposen “solucions preconfeccionades” que responen més “a les prioritats del país donant que a les necessitats dels països receptors”.
Així mateix, en la línia de les observacions manifestades pel Sant Pare, Mons. Auza també es va referir al “nominalisme declaracionista” que amara l’Agenda 2030. “És el perill de les organitzacions que prenen decisions no vinculants” de caure en la pràctica d’”apaivagar les consciències amb declaracions solemnes i agradables”. Pel que fa al dret de la salut sexual i reproductiva, Mons. Auza va posar en relleu que no hi pot caber de cap manera l’avortament.