Joan Sabé Martínez és professor de Religió a l’ESO i batxillerat en una escola cristiana. Des de fa molt de temps el seu somni és “donar a conèixer l’Evangeli i el missatge de Jesús, d’una forma propera i familiar”, assegura. Un dia demanava als alumnes idees per fer les classes més significatives… i aquí va començar tot.

Com va sorgir la idea de fer aquest joc?

Una alumna em va ensenyar un programa informàtic que permetia crear videojocs. D’aquí em va néixer el desig de fer videojocs cristians. Després de dos anys de treball, he pogut publicar el meu primer videojoc, Didactic Jesus Game.

A qui va adreçat?

Inicialment vaig crear el joc per a les classes de religió, per ajudar els professors a motivar els seus alumnes a llegir l’Evangeli. Tot i això, el joc també està pensat per a totes aquelles persones que encara no se l’han llegit i que, a vegades, no troben les ganes o el temps de fer-ho. Crec que pot ser un bon recurs per a les famílies que volen que els seus fills s’apropin a Jesús i coneguin el seu missatge. 

Quina és la finalitat principal?

L’objectiu principal és que les persones, especialment els joves, coneguin tot el que Jesús ha fet per nosaltres, i d’aquesta manera vulguin apropar-se més a Ell. Per fer-ho, el joc consta d’una narradora, una professora de religió, que anirà explicant l’Evangeli i guiant el jugador per tal de seguir la història de forma correcta. El jugador encarnarà diferents personatges: Maria, Josep, els apòstols… però, sobretot, Jesús. D’aquesta forma el jugador podrà conèixer d’una forma més visual què és el que va succeir ara fa 2.000 anys.

En una societat analfabeta religiosament parlant, quins reptes afronta aquest joc? Com competir amb l’oferta que hi ha al mercat de videojocs?

Veure la gran oferta de videojocs que hi ha, i que pràcticament cap té present Déu d’una forma explícita… em dol. Penso que Jesús hauria de formar part de totes les facetes de la vida, també de la dels videojocs. Els adolescents i joves hi passen moltes hores; si no hi fem present Déu, vol dir que passen moltes hores desconnectats d’Ell. Per això, em proposo d’intentar entrar a poc a poc en aquest món competitiu i extens, per aportar-hi llum. 

Una manera per intentar competir amb l’oferta de videojocs ha estat publicitar-me en diferents xarxes socials (Instagram, Twitter, pàgina web…). També m’ajuda el fet que el videojoc estigui traduït en tres idiomes: català, castellà i anglès. 

Com fer el pas del videojoc a la Bíblia, a la pregària, al silenci…? Com es pot despertar aquesta “set” per la transcendència entre el nostre jovent?

Passar del videojoc a la Bíblia, en aquest joc que he creat, és fàcil ja que el jugador anirà llegint literalment els textos evangèlics. Pel que fa a la pregària i al silenci, en diferents moments del joc convido la persona que està jugant, a tenir un moment de silenci i reflexió a l’entorn d’unes qüestions que els proposo. Als alumnes de religió o catequesi, també els pot ajudar un test avaluatiu dins del joc que ajuda a interioritzar els coneixements apresos de Jesús.

Pel que fa a la “set” del jovent, és tot un repte. Penso que una bona manera és apropant-nos a les seves realitats (videojocs, xarxes socials, música…) però amb paraules de Jesús. Em queda molta feina a fer, però sento com el Senyor em demana aprofundir en la creació de videojocs. Aprofito per demanar-vos pregàries. 

Quanta feina hi ha darrera d’aquest videojoc?

Crear el videojoc i publicar-lo m’ha suposat més de 800 hores de feina. Hi he treballat poc més de dos anys marcant-me un horari de treball amb una mitjana de 10 hores a la setmana. Crear un videojoc és molt més que dissenyar-lo: és aprendre i aprofundir en la Bíblia, en la geografia històrica d’Israel, en la comparació dels 4 evangelis… i també desenvolupar la capacitat informàtica per crear una pàgina web i seguir els requisits i processos de publicació de videojocs, cosa que no m’ha estat gens fàcil. 

Dono gràcies a Déu per tot el que he après en el procés, especialment per haver-me hagut de llegir i rellegir els 4 evangelis per poder realitzar el joc. 

On es pot adquirir el joc?

Per buscar-lo d’una forma fàcil, si poseu “Didactic Jesus Game” a Google us apareixerà el joc per descarregar-lo. Podeu anar-hi a través de la meva pàgina web: www.biblegamesproject.com.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!