Aquest dimecres l’església protestant Barcelona Centre s’ha omplert completament per retre un emotiu homenatge al P. Joan Botam, tot un referent en el camp ecumènic i pacifista, mort el 30 de novembre de l’any passat.

En nom dels caputxins ha intervingut fra Eduard Rey, el qual ha destacat que el P. Botam era “un aventurer” perquè “els àmbits en els quals es va implicar com la pau o l’ecumenisme, eren tota una aventura”.

Del P. Botam ha posat en relleu que tenia una vida interior profunda, “sabia on anava, era capaç de prendre riscos, de tenir coratge…”. Un home que creia fermament en el diàleg, “amb una capacitat molt gran per a l’amistat i fidel”.

La vessant ecumènica de Joan Botam ha anat a càrrec del Dr. Antoni Matabosch, el qual ha assegurat que “tenia un profund convenciment que el diàleg entre confessions portava a l’enriquiment mutu”.

La capacitat de diàleg de Joan Botam el portava a bastir ponts amb persones de diferents religions, tal com ha recordat la germana Griselda Cos, o.s.b. En aquest sentit, ha compartit que “m’impressionava la força amb la qual ell expressava la convicció pel diàleg interreligiós”.

La Gna. Griselda Cos ha subratllat que “del seu cor brollava un torrent de passió per la pau i la justícia, i el compromís amb el poble català”.

En l’homenatge al P. Botam s’ha fet referència en diferents moments a l’anomenada “Caputxinada”, de la qual ell va ser un dels protagonistes.

GRISELDA COS

“Catalunya ha tingut un home creient en Déu i per això, compromès amb els anhels justos del seu poble”

Una altra de les persones que no s’ha volgut perdre l’homenatge de record al P. Botam ha estat David Fernàndez, polític i activista social. En la seva intervenció ha dedicat elogis al caputxí com a “persona referencial d’integritat invencible, amb gran fortalesa interior i exterior, que donava lliçons d’alteritat, d’empatia amb el dolor aliè”.

Segons Fernàndez, de Joan Botam es poden distingir quatre consciències: social, crítica, democràtica i de diàleg.

Des de Justícia i Pau, amb la seva directora Dolors Fernández, s’ha posat en relleu que “va estimar sense diferències. Dialogava i col·laborava amb tothom. Va saber obrir-se a una societat difícil, portant l’Evangeli al servei de la població més vulnerable. Amb una opinió crítica i pròpia, amb senzillesa i fermesa, de manera lliure, sense por d’enfrontar-se als poders”.

La part més institucional de l’acte ha anat a càrrec del director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Carles Armengol, el qual ha remarcat que el P. Botam va rebre el Memorial Cassià Just el 2022.

CARLES ARMENGOL

“El P. Botam encarnava tots els valors que es volien reconèixer i posar en relleu: diàleg, pau, drets humans, drets dels pobles, llengua i cultura catalana”

L’acte l’ha tancat el bisbe de Solsona i president de la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses de la Tarraconense, Mons. Francesc Conesa.

El bisbe ha recollit alguns aspectes que ja havien tocat els anteriors participants i s’ha mostrat convençut que “el diàleg és el camí indispensable per a la fraternitat: escoltar l’altre amb obertura de ment, sense por, sembrant pau i comunió”.

“Va ser un artesà de pau, un constructor de ponts”, ha assenyalat el bisbe.

L’acte, amenitzat per la Coral Interreligiosa per la Pau, ha finalitzat amb el res del Parenostre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!