El dimarts 10 de març, el Govern de la Generalitat va fer pública la llista de les persones guardonades amb la Creu de Sant Jordi 2020, un guardó que atorga cada any a 30 personalitats i 15 entitats pels seus serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats hi ha quatre personalitats que destaquen per la seva vinculació amb el món de l’Església: el sociòleg Joan Estruch, el mestre orguener Gerhard Grenzing, mossèn Benigne Marquès i l’escolapi Josep Maria Monferrer.
El primer, Joan Estruch, ha estat premiat per la seva contribució en la construcció d’una sociologia de la religió a Catalunya. La seva tasca, que es pot consultar a les seves memòries publicades el 2019 (Crec recordar, Fragmenta), va des de la docència fins a la producció assagística, a més de nombroses traduccions al català d’obres clàssiques de temàtica religiosa. El mestre orguener Gerhard Grenzing, nascut a Hamburg, ha rebut aquest guardó per la seva àmplia trajectòria com a constructor i restaurador d’orgues històrics de Catalunya. Entre d’altres, va ser el creador del nou orgue de la basílica de la Mercè, i en total, en els 30 anys que porta vivint a Catalunya ha realitzat més de 200 intervencions.
D’altra banda, mossèn Benigne Marquès, fundador de la Societat Cultural Urgel·litana i responsable de l’Arxiu Capitular i Diocesà d’Urgell, ha estat guardonat pel seu treball en la preservació i divulgació de la cultura catalana, que com ha explicat la mateixa Generalitat, «l’ha convertit en un referent intel·lectual». Finalment, l’escolapi Josep Maria Monferrer ha rebut la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva tasca educativa al barri de la Mina durant més de 40 anys, a més de la seva aportació a l’hora de conservar la memòria històrica d’aquest mateix barri. El religiós de l’Escola Pia va ser director de la primera escola de la Mina, i va crear l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina.