Joan Magí Ferré (Tarragona, 1935) és cofundador de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCAT). En les primeres eleccions va ser escollit president de l’entitat fins que el 2017 fou rellevat en el càrrec per Joan Ferrer. Mossèn Joan Magí té els estudis de Batxillerat i és llicenciat en Teologia i Sagrada Escriptura, amb posteriors estudis a l’Institut Bíblic Franciscà de Jerusalem. Ha exercit de professor del Nou Testament al Seminari de Tarragona, amb dedicació durant bastants anys a la Pastoral Bíblica a l’arxidiòcesi de Tarragona. És impulsor dels Cursos Bíblics per correspondència.
Què significa per a vostè viure el 50è aniversari de l’Associació Bíblica de Catalunya?
Acció de gràcies a Déu per l’alegria i l’amistat de totes les persones que ens hem conegut i ajudat en el saber-nos escoltar i estimar. Crec que s’estan realitzant i experimentant les paraules de la paràbola de Jesús: “Entra al goig del teu senyor” (Mt 25,21.23). Aquestes paraules obren una feliç perspectiva si tenim en compte les que ens deixà escrites l’autor del Deuteronomi: “El Senyor tindrà, altra vegada, el goig de fer-te feliç” (Dt 30,9)
Quins són els actes commemoratius?
Tenim prevista la festa de celebració del cinquantè aniversari de l’aprovació de la nostra Associació Bíblica de Catalunya per l’arquebisbe de Tarragona monsenyor Josep Pont i Gol (21 de setembre del 1974) pel dissabte dia 28 de setembre del 2024 a Tarragona.
Serà una jornada celebrativa i d’acció de a Déu. Per això convidem els socis i tothom que hi vulgui participar a trobar-nos a la catedral de Tarragona el 28 de setembre a les 11 del matí, per celebrar l’Eucaristia presidida per monsenyor Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona, metropolità i primat. A continuació, al Seminari “Casa de la cultura de l’església de Tarragona”, hi haurà un acte institucional en què intervindran M. de l’Esperança Amill, Andreu Muñoz, Armand Puig i Joan Ferrer. Un dinar de germanor clourà la jornada de celebració.
Com va germinar l’ABCAT?
Jo crec que podem dir que fou un fruit del Concili Vaticà II. Un petit grup de professors de Sagrada Escriptura, dels seminaris i cases de formació religiosa, ens vam reunir a Montserrat i decidirem fer trobades de professors de la Bíblia. Cadascú ho va fer saber als que coneixia, inclosos els amics i amigues de les comunitats no catòliques.
Per a facilitar l’encontre, fèiem les trobades dins les vacances de Nadal. Després de dotze anys, vam decidir oferir els resultats de la nostra experiència a tothom que volgués sentir l’alegria que dona la Paraula de Déu a la vida i la comunicació de totes les persones, creades a imatge i semblança del Creador (Gn 1,26-28).
Decidirem fer un estatut i el presentàrem a l’arquebisbe Josep Pont i Gol perquè el poguessin aprovar els bisbes de la Tarraconense. Fou i segueix sent un estatut per una associació interconfessional amb el nom d’Associació Bíblica de Catalunya (ABCAT). En un any es va composar i aprovar.
Quina valoració es pot fer del seu desenvolupament?
Hem arribat als 50 anys i les seves tasques continuen.
I el relleu de biblistes?
Les noves generacions de biblistes, hereus del bon mestratge dels fundadors de l’ABCAT, continuen amb la tasca d’investigar i divulgar les Sagrades Escriptures en la part que els correspon, com es pot notar en les traduccions i múltiples edicions de la Bíblia Interconfessional BCI, en els 50 anys dels Cursos Bíblics d’Estiu, en els Cursos Bíblics per correspondència, en els pelegrinatges a Terra Santa, en la publicació periòdica del Butlletí, en l’organització i celebració del diumenge de la Paraula i la Setmana de la Bíblia, en la celebració anual de les jornades de de biblistes, en les nombroses publicacions… La majoria dels socis de l’ABCAT no són biblistes amb títol acadèmic, però ho són en la comunió i vivència de la Paraula que Déu ofereix a tothom.
Ha fet alguna aportació l’ABCAT en les relacions interconfessionals?
L’ABCAT, des dels ses orígens, és interconfessional tant pel que fa als seus membres com en la composició de la seva junta.
Com ha incidit en la formació personal i de la catequesi?
Entre els socis de l’ABCAT hi ha catequistes a tots els nivells. Bastants hem aconseguit lligar la catequesi amb les celebracions litúrgiques ordenant el calendari de les explicacions de la catequesi, sigui del nivell que sigui, d’acord amb les lectures dels diumenges i festivitats corresponents. Els Cursos Bíblics d’Estiu una iniciativa cabdal en la difusió i vivència de la Paraula.
També en la dimensió de la llengua i la cultura catalana?
L’ABCAT forma part de la FEBIC, Federació Bíblica catòlica, i també està relacionada amb les Societats Bíbliques Unides.
Al llarg de les 50 edicions, ha canviat el perfil dels cursetistes?
Els Cursos Bíblics d’estiu es preparen per a tothom, s’ofereixen a tothom i es realitzen per a tothom.
En el camp de les publicacions, quines considera més destacables?
A més de les diverses edicions de la BCI, des de l’ABCAT treballem i promovem l’edició en català de publicacions bíbliques, tant en l’àmbit científic com en el camp de la divulgació bíblica. Podríem destacar, entre les darreres publicacions:
Diccionari bíblic per a les famílies i els infants (edició conjunta ABCAT i CPL).
«Què és l’home?» Salm 8,5). Un itinerari d’Antropologia bíblica. Traducció al català de la publicació de la Pontifícia Comissió Bíblica. (edició conjunta AUSP i ABCAT).
Els Salms en hebreu, grec, llatí i català. (edició conjunta AUSP, ABCAT, i PAM).
Els Salms. Un comentari essencial. (edició conjunta AUSP, ABCAT, i PAM).
Agustí d’Hipona. Confessions. (edició conjunta AUSP i ABCAT).
Agustí d’Hipona. Enarrationes in Psalmos. Comentaris als salms, vol I (edició conjunta AUSP i ABCAT).
I els pelegrinatges?
Són una experiència molt important per a viure i entendre l’ambient local i personal que està a la base de tota la Bíblia. L’experiència està provada en tots els pelegrins: després del pelegrinatge s’escolten les lectures bíbliques i es llegeix la Bíblia d’una manera més plena i profitosa.
Com és de necessària la interpretació de la Bíblia, a través dels diferents mètodes?
Jo crec que un coneixement compartit de la Bíblia millora totes les nostres relacions humanes, des de la família fins a les celebracions litúrgiques.
El 2025 tindran lloc les LXII Jornades de Biblistes de Catalunya. Quines són les perspectives de cara a aquesta assemblea?
Com que les celebrem habitualment dins el temps de Nadal, les properes les tenim programades per als dies 2, 3 i 4 de gener de 2025 a Vic.