El papa Francesc beatifica aquest diumenge Joan Pau I, el Pontífex que va ocupar un temps més breu la seu de Pere en la història contemporània. Albino Luciani, que havia estat patriarca de Venècia, va substituir Pau VI a l’agost de 1978, i va ser el primer a adoptar un nom doble, concretament pels seus dos predecessors, Joan XXIII i Pau VI.

Amb mentalitat oberta i un projecte pastoral basat en la transmissió alegre de la fe, Joan Pau I ha estat conegut com el Papa del somriure. La cerimònia de beatificació es fa aquest 4 de setembre, a partir de les 10.30 hores, a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Després de l’Eucaristia, Francesc resarà l’Àngelus i adreçarà unes paraules a tot el món.


El cardenal Beniamino Stella, postulador de la causa de beatificació de Joan Pau I, ha destacat aquest divendres, durant la conferència de premsa per presentar la celebració, que Luciani “ens ofereix un testimoni del rostre d’aquella Església humil, treballadora i serena, lluny de la temptació freqüent de valorar la incidència i el valor de l’evangeli a partir de l’estat d’opinió del poble o de la societat”.

En aquesta línia, ha afegit que “la santedat d’aquest papa és important per a l’Església i per al món d’avui perquè, mitjançant el seu exemple, tots els creients són cridats novament al cor de la vida cristiana i, per tant, a la humilitat i la bondat del qui sap que és un pecador necessitat de misericòrdia, del qui vol servir els altres amb generositat i obres beneficioses, anunciant l’alegria de l’evangeli”. En aquesta mateixa compareixença, el cardenal Stella ha repassat les etapes de la causa de beatificació.

CARDENAL BENIAMINO STELLA

Albino Luciani ens va ensenyar, a través del seu testimoni com a bisbe, que té en el seu cor la dimensió universal de l’Església, des de la importància de l’amor generós i de l’obediència incondicional al successor de Pere, així com el gran valor de la unitat i la comunió episcopal

El postulador de la causa de beatificació, a més, ha recordat que “diversos episodis de la vida de Joan Pau I ens parlen d’aquesta actitud, fruit de la seva fe profunda, que reconeix la importància de la comunió eclesial viscuda de vegades en el sacrifici i en la renúncia a posicions i percepcions personals, sempre pel bé de l’Església, així com una innata vocació a la unitat, tan desitjada per Jesús en el Sant Sopar”.

33 dies que marquen una vida i un llegat

Albino Luciani va estar només 33 dies de Bisbe de Roma, després d’un pontificat de 15 anys i abans d’un altre de gairebé 27, una diferència que ha dificultat el coneixement general de la seva figura com a Papa. En el brevíssim pontificat, Joan Pau I va presidir 4 audiències generals, on va parlar de les tres virtuts teologals: la fe, l’esperança i la caritat. Sembla que la seva etapa al capdavant de l’Església no apuntava cap a grans reformes, però sí cap a una aplicació del Concili Vaticà II molt connectada amb el món divers.

Tot fa pensar que Joan Pau I va morir d’un infart, un atac de cor, tot i que no han faltat les hipòtesis conspiracionistes sobre un possible assassinat. La tradició de no fer autòpsies als pontífexs difunts ha alimentat alguns d’aquests interrogants, incloent-hi els dels qui es pregunten per una feblesa no coneguda en el seu estat de salut tot just en el moment de l’elecció.

Sigui com sigui, el fet que el Papa del somriure sigui beat, i probablement aviat sant, ajudarà a conèixer més la figura d’Albino Luciani. Va ser també el primer Sant Pare contemporani que no procedia del món diplomàtic, motiu pel qual va tenir un especial impacte el seu llibre Il·lustríssims senyors, recull de cartes que Luciani va escriure a diverses personalitats del moment.  En 33 dies, Joan Pau I va dibuixar un pontificat no desenvolupat però amb grans ponts entre l’Església catòlica i les diferents realitats religioses, socials i polítiques del nostre món.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!