Joana Galindo: "Molts colombians s'han deixat portar per la por"

Farid Samir Benavides, exviceministre de Justícia de Colòmbia, Oriol Domingo, periodista, Tica Font, activista i col·laboradora de Justícia i Pau, i Joana Galindo, periodista colombiana i membre de Fundipau, han analitzat aquest dilluns la situació de Colòmbia desdel programa El Mirador de l’actualitat. Benavides ha destacat el fet que “són les primeres eleccions pacífiques celebrades al país des de fa molts anys, després que el govern de Juan Manuel Santos va propiciar la consolidació de la pau”. També ha comentat que, “tot i que hi ha hagut alguns moments de campanya bruta per les dues bandes, finalment ha guanyat Iván Duque, tot i que el resultat de Petro ha estat històric per a l’esquerra, amb més de 8 milions de vots”. L’exviceministre ha dit també que “el Duque candidat amenaçava de destrossar els acords de pau, amb extradicions i revenja contra les FARC, però el Duque president electe parlava d’un desenvolupament industrial agrari, però ja no deia que volia trencar els acords de pau, sinó reformar-los”. Igualment ha conclòs que “el repte és ara que l’oposició es mobilitzi organitzadament per evitar que els acords de pau siguin modificats substancialment”.
Joana Galindo, per la seva banda, ha interpretat els resultats de les eleccions assegurant que, “en aquestes eleccions a Colòmbia, molta gent s’ha deixat portar per la por”. Ha subratllat que “ha estat la primera vegada en què no hi ha hagut meses electorals amb problemes de violència”, i alhora que “ha augmentat la participació, tot i que l’abstenció encara és alta”. La periodista colombiana ha dit que tothom “està a l’expectativa davant la possibilitat que Duque faci canvis en el procés de pau, sobretot en aquelles qüestions que afecten molta gent implicada en el procés de pau”. En aquest sentit, s’ha referit al “canvi en el tema agrari, amb l’eliminació d’algunes institucions agràries creades arran dels acords de pau, cosa que deixaria 40.000 persones fora, amb títols de terra ja concretats”. En un altre moment, Galindo ha explicat que, “diumenge a la nit, en saber-se els resultats, ja es va anunciar una mobilització ciutadana amb el nom de la resistència.
Tica Font ha dit directament que li hauria agradat “que hagués guanyat Petro, perquè significava un canvi que podia ser substantiu”. En aquesta línia, ha recordat que, “si algú vol donar una imatge de canvi possible sense violència, mitjançant les urnes, hauria anat millor que no hagués tornat un uribista com és el president electe”. També s’ha mostrat convençuda que “Duque no acabarà amb els acords de pau, tot i que es produiran retallades de facto sobre el seu esperit, principalment a nivell parlamentari”. I Oriol Domingo s’ha preguntat “què passarà amb els exguerrillers de les FARC” i “si els resultats s’han produït perquè Petro ha comès algun error en la campanya electoral”.

Colòmbia, en qualsevol cas, obre un nou cicle després de les eleccions presidencials, que han passat aquest diumenge per la segona volta amb la victòria del candidat de la dreta, Iván Duque, amb un 54 per cent dels vots sobre el de l’esquerra, Gustavo Petro, que s’ha quedat en el 42. Això comporta un desafiament per al procés de pau al país, tot i que la gran preocupació dels ciutadans ha estat, en aquest procés electoral, més la corrupció que no pas la seguretat. De fet el president sortint, Juan Manuel Santos, acaba d’anunciar una consulta anticorrupció per al 26 d’agost. Tenint en compte que Juan Manuel Santos, de centreesquerra, ha estat el gran impulsor dels acords de pau amb les FARC i després amb l’ELN, la gran incògnita és com es pot desenvolupar ara el procés i com el podrà gestionar un president com Duque, hereu d’Álvaro Uribe, gran opositor dels acords.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 18 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!