18 diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona, la meitat acompanyats per les seves esposes, han participat el dissabte 29 d’octubre en la primera trobada de formació permanent d’aquest curs, presidida pel bisbe auxiliar Javier Vilanova i amb la coordinació de Josep Vidal, delegat per al Diaconat de l’Arquebisbat de Barcelona. La jornada s’ha celebrat a la parròquia de Sant Eugeni de la capital catalana, que forma una agrupació amb la del Pilar, totes dues a l’esquerra de l’Eixample. La trobada ha inclòs una breu sessió d’acollida per presentar aquesta comunitat cristiana, l’Eucaristia, una completa sessió sobre el discerniment i un dinar de germanor.
El rector, Nino Rodríguez, ha acollit tots els participants amb una breu explicació sobre la història de la parròquia, que va néixer com una capella de l’Hospital del Sagrat Cor, situat al darrere del temple, al carrer de Viladomat. La seva construcció va ser encarregada per Dorotea de Chopitea, propietària dels edificis de tota l’illa de cases, per a les Filles de la Caritat. Després, el bisbe Javier Vilanova ha presidit la missa, amb Josep Vidal i Fernando Valdivia (adscrit a la parròquia) com a diaques assistents. En l’homilia, el prelat ha defensat el servei dels diaques basat “en l’actitud de ser humils” i administrar els dons del Senyor.
Després, a la sessió de formació, el bisbe Javier ha explicat que “el discerniment és una transformació interior” que consisteix a “veure les coses com Jesús i sentir-les com ell”. En aquesta línia, ha afegit que “Déu parla a les comunitats” i que tothom “ha d’escoltar l’Esperit, Déu i els altres”, per aconseguir una veritable “transformació espiritual”. El desenvolupament del tema ha estat a partir de les 7 últimes audiències generals que el papa Francesc acaba de dedicar precisament al discerniment. De la primera, Javier Vilanova n’ha subratllat els 4 elements: “coneixement, experiència, afecte i voluntat”. Ha assegurat també que “el discerniment demana autoconeixement” i que és “una reflexió de la ment i del cor”.
Javier Vilanova
“El discerniment és una transformació interior“
Javier Vilanova també ha repassat els principals punts de reflexió, a partir de les altres sis catequesis del Sant Pare, amb l’exemple d’Ignasi de Loiola fent “experiència d’escoltar el propi cor després de la ferida”, la importància de “la pregària per aconseguir l’autèntica familiaritat i confidència amb Déu”, la necessitat “d’entrar en nosaltres mateixos”, el desig com a “nostàlgia de plenitud”, la presència del “llibre de la pròpia vida amb tot el que Déu hi escriu” i la desolació i el desencís com un terreny on “Déu actua per ajudar-nos”.
En la part final de la sessió formativa, el bisbe auxiliar de Barcelona ha recordat la importància de “promoure comunitats vives i evangelitzadores” dins d’una “Església en sortida de portes obertes i que cal renovar”, tot just per aconseguir una “coresponsabilitat fraterna que estimuli el discerniment en les comunitats“.
La trobada s’ha acabat amb un dinar de germanor on tots han compartit inquietuds, projectes, il·lusions i sensacions sobre les seves pròpies realitats pastorals, familiars i personals. La següent trobada serà el 17 de desembre, dia en què els diaques podran conversar amb el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, a la residència sacerdotal Sant Josep Oriol.