“Lliures d’escollir si migrar o quedar-se” és el lema de la Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat 2023, que l’Església celebra aquest diumenge 24.
Els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana, de la Conferència Episcopal Espanyola, tracta en el missatge d’enguany les causes de l’augment dels fluxos migratoris arreu del món.
Posen el focus sobre les condicions necessàries que possibiliten les persones que exerceixen en llibertat el dret a migrar o a quedar-se als respectius països d’origen.
Els prelats reflexionen sobre la necessitat de promoure el dret a migrar de forma segura o de no migrar, a més de continuar treballant per “fer que les nostres comunitats siguin cada cop més inclusives”
El missatge dels bisbes, en sintonia amb les reflexions del papa Francesc, explica que els migrants fugen dels seus llocs d’origen per la pobresa, la por o la desesperació.
Subratllen que el planeta està afeblit per l’explotació excessiva dels recursos i desgastat per decennis de contaminació, amb la conseqüència que la desigualtat cada vegada creix més.
Els bisbes afirmen que “com a Església, ens fan mal aquestes ferides que afecten tantes persones i germans nostres, i ens preguntem què estem fent o què hem de deixar de fer per garantir un desenvolupament integral i sostenible per a les properes generacions a tot el planeta”.
Per això indiquen que “si les persones han de ser lliures per escollir si migrar o quedar-se a la seva terra, cal garantir condicions de benestar en les zones d’origen dels fluxos migratoris”.
Tant als seus països d’origen com en els d’acollida, “els agents socials haurien de fer un esforç més gran per posar fi a les injustícies econòmiques”.
A més, apel·len a “la responsabilitat dels seus governants, cridats a exercitar la bona política, transparent, honesta, amb amplitud de mires i al servei de tothom, especialment dels més vulnerables”.
En aquest sentit destaquen que s’ha de garantir que la decisió de marxar o quedar-se “sigui informada i ponderada, per evitar que tants homes, dones i nens siguin víctimes d’il·lusions perilloses o de traficants sense escrúpols”.
Els bisbes informen que el Departament de Migracions treballa en un projecte internacional juntament amb les diòcesis afectades per la ruta atlàntica a Àfrica i Europa per promoure una guia d’hospitalitat internacional i campanyes d’informació als països d’origen o de trànsit.
Signes d’esperança
Mentre continua el treball per garantir que tota migració sigui fruit d’una decisió lliure, l’Església espanyola comparteix alguns signes d’esperança per acompanyar qui decideix migrar al nostre país.
A cada diòcesi s’està esperonant la constitució de Taules de Migracions que coordinin i promoguin l’acollida, la promoció integral i la inclusió pastoral i social.
També s’ha proposat a les diòcesis els Corredors d’Hospitalitat per “promoure l’espiritualitat i la cultura de l’hospitalitat, el patrocini comunitària i la solidaritat interdiocesana”.
Una altra de les iniciatives és la Taula del Món Rural, que s’ofereix per contribuir a l’arrelament de famílies migrades i al futur dels pobles i del camp.
Finalment, els bisbes ressalten que, independentment del lloc on les persones decideixin construir el seu futur, “l’important és que hi hagi sempre una comunitat disposada a acollir, protegir, promoure i integrar tothom, sense distinció i sense deixar ningú fora”.