“Déu camina amb el seu poble” és el lema de la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat 2024, que l’Església celebra diumenge 29 de setembre.

Els bisbes de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana posen en relleu la necessitat de treballar per crear comunitats acollidores i missioneres, fer camí plegats i aprofundir en aquesta missió de l’Església en sintonia amb el missatge del papa Francesc.

Enguany, com a novetat per a la jornada, la Conferència Episcopal Espanyola estrena Cruzando Fronteras, un pòdcast en quatre capítols sobre com ha de ser avui l’acció de l’Església davant les persones migrades.

Davant la realitat migratòria, una proposta per promoure, acollir, protegir i integrar els migrants

La base d’aquesta iniciativa és l’exhortació pastoral Comunitats acollidores i missioneres. Identitat i marc de la pastoral amb migrants. Cada episodi és una reflexió entorn d’aquest document desglossat en quatre temes: Porque somos católicos, Primero conversión, Una pastora con ellos i Tú, ¿qué puedes hacer?.


En comunió amb el Papa, els bisbes al missatge recorden que “Déu camina amb el seu poble” i constaten el vincle d’amor i tendresa que Déu estableix amb nosaltres a cada moment de la història. Conviden a aprofundir el do de la catolicitat i la missió compartida tot reconeixent l’aportació de les persones migrades i la riquesa de la diversitat.

També posen el focus en el fet de conèixer i aprofundir en la recent exhortació pastoral abans esmentada, que s’ofereix com a eina per establir rutes i construir aquest camí compartit.

En aquest sentit, els bisbes animen a revisar com és el nostre camí, amb qui caminem o com ens relacionem perquè aportem a la societat la cultura de la vida, la dignitat humana i el bé comú.

El missatge assenyala que “som conscients que la mobilitat humana és una de les senyes d’identitat de la nostra època” i aprofundeix en la tradició bíblica i la seva visió dinàmica de la història humana com a història de la salvació. Així, des del principi de la creació fins al final de la història.

MISSATGE BISBES

“Jesús s’identifica amb tot home i dona migrant, sobretot amb els més vulnerables i marginats, els primers destinataris de la bona notícia del Redemptor”

Els bisbes constaten que seguim Jesús en comunitat: “La catolicitat, que és una de les notes de l’Església, ens obre a la diversitat, al mestissatge que s’ha fet realitat en tants moments històrics i llocs, a l’encontre de cultures, diversitat en harmonia, unitat i no uniformitat.”

El missatge també subratlla que “no podem separar la vida de la fe; la pràctica religiosa de l’actuar quotidià; la llum de l’Evangeli de les formes de decisió o posició polítics”. I conviden a “revisar la nostra actitud i comportament personal i social pel que fa als migrants i estrangers. No parlem sobre ells, parlem amb ells”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!