Vivim en un món inundat per un sistema capitalista que condiciona els hàbits de consum, d’oci i, fins i tot, els nostres horaris. Tanmateix, quan parles amb joves veus en ells l’anhel de fer del món un lloc més just, bo i bell. Les seves preguntes els fan rebels i sensibles a les necessitats mediambientals, socials i polítiques.

La recerca de la vocació neix justament aquí: en la mirada de l’entorn, en el descobriment de les necessitats dels altres, en el bé comú, en adonar-nos que hi ha una missió més gran que un mateix, en connectar aquestes necessitats amb els seus talents.

La vocació alhora ve inspirada des de molt endins, on les paraules de Jesús treballen l’ànima, d’on sorgeixen les veus profètiques i poètiques que insten l’ésser humà a desvetllar la presència real del misteri Transcendent en ell, en els altres i en el món.

Així podríem dir que la vocació està justament en l’anhel del jove ric (Mc 10,17-22), que ens recordava el Sant Pare Francesc al Congrés de les Vocacions. Un jove que, tot i complir els preceptes, detecta que li falta quelcom. I Jesús li diu: “Ven tot el que tens, dona-ho als pobres i segueix-me.” La resposta de Jesús és radical, com totes les seves accions que són inici d’una nova humanitat, i ens mou al fet que el nostre propòsit de vida inundi tot el que fem en els gestos concrets de cada dia.

Al Congrés vam poder participar de diverses ponències i tallers, algunes d’orientades a la recerca d’aquest sentit de vida en els joves, a través de la paraula i l’acció. D’altres, més preocupades per la davallada de les vocacions religioses i laiques i amb una mirada dels joves pessimista. Una mirada que, personalment em va sorprendre, perquè no és el que he viscut al costat d’ells. N’hi ha tants que volen transformar el món: surten a conèixer i compartir temps amb els sense sostre, dediquen el seu temps lliure a educar els nens i nenes en valors, organitzen campanyes solidàries, es preparen per poder anar de missions. Aquests són els joves que conec, joves que són Bona Notícia.

Amb tot, es va trobar a faltar una mirada crítica al sistema capitalista, a les estructures patriarcals i a les qüestions mediambientals, sent centrals en les encícliques i accions del Sant Pare, i tan vinculades amb la recerca vocacional a la qual insta la vivència de la Bona Nova de Jesús.

Confiem en els joves i inspirem-los a trobar la vocació per ser testimonis de la Bona Notícia de l’Evangeli en el món.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!