La Beneta, la campana més gran de la diòcesi de Girona, ha complert 450 anys aquest dijous 21 de març. Es tracta de la campana major de la catedral de Girona, coneguda també popularment com “el Bombo”, que ha picat els tocs religiosos i civils des de l’any 1574. Amb els seus 4.800 kg de massa i gairebé dos metres d’amplada, és la cinquena campana més gran de Catalunya, i va ser creada pel mestre artesà Antoni Senyer, gràcies a la iniciativa del Capítol de la catedral. Afortunadament, la Beneta va ser una de les campanes que no van ser saquejades per la Guerra Civil, i és per això que s’ha pogut conservar fins a l’actualitat. Avui dia, la seva funció principal és la de marcar les hores, tot i que també tanca amb tres tocs el repic de l’Àngelus i durant la missa dominical marca amb tres tocs el moment de la consagració.
Concert de campanes per celebrar l’aniversari de la Beneta
Per tal de celebrar els 450 anys de la Beneta, aquest mateix dijous el Capítol de la Catedral de Girona i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya han organitzat un concert de campanes al campanar de la Catedral. Començarà a les 19.30 i podrà ser escoltat arreu on arriba el so de les campanes del temple.
D’altra banda, el dimecres 20 de març es va fer una conferència a la nau de la catedral a càrrec del campanòleg Blai Ciurana, que va explicar la història d’aquesta campana i les seves característiques que la fan única a la diòcesi de Girona. Com va dir Ciurana, en el moment de la seva creació, el mestre Antoni Senyer va haver de fondre la campana un total de quatre vegades fins a obtenir el resultat final. Com diu la llegenda, quan la va acabar, l’artesà la va picar amb un martell molt petit que va fer que el so fos “desastrós i esquerdat”, i Senyer va fugir de la ciutat. Un cop col·locada al seu lloc al campanar, però, va ser picada amb el seu martell de 80 kg de massa, el qual “la va fer ressonar amb el so, intens i meravellós, que té encara avui dia”.