La catedral de Barcelona ha inaugurat aquest dimarts 25 de març “La Talaia de Barcelona”, un innovador servei de realitat augmentada que permet als visitants descobrir, des dels terrats del temple, els principals espais emblemàtics que es poden apreciar des d’aquesta ubicació.
“Aquesta nova experiència immersiva i interactiva —fa quinze mesos donàvem a conèixer la realitat virtual per fer un recorregut per la catedral— facilita la comprensió del paisatge urbà de Barcelona i dels seus entorns des d’un dels seus punts més privilegiats”, ha explicat Mn. Santiago Bueno, degà del Capítol de la Catedral de Barcelona, durant la presentació d’aquesta iniciativa.
Amb un dispositiu electrònic i una aplicació intuïtiva, el visitant pot explorar la ciutat en 360º i accedir a informació detallada de quaranta-cinc punts d’interès, organitzats en tres categories: edificis i monuments, edificis religiosos i patrimoni natural. Alguns dels llocs destacats que es poden identificar són les basíliques de la Sagrada Família, de Santa Maria del Mar, de la Mare de Déu de la Mercè o de Santa Maria del Pi, el Palau de la Generalitat, el Parc Güell, el Camp Nou o les muntanyes de Montjuïc i del Tibidabo. D’aquesta manera es permet a l’usuari personalitzar la seva contemplació, segons els seus interessos.
“És com un mirador contemporani. El nostre dispositiu incorpora sistemes de geoposicionament, giroscopi i intel·ligència artificial”, ha constatat Jaime Solano, director de GVAM (Guies Virtuals Accessibles per a Museus), l’empresa que ha creat aquest servei de realitat augmentada i que des del 2018 treballa amb la catedral.
L’objectiu d’aquest nou servei és apropar el patrimoni a la ciutadania i als visitants
“La Talaia de Barcelona” està disponible en set llengües (català, castellà, anglès, francès, italià, alemany i coreà) i s’integra dins del conjunt d’iniciatives tecnològiques que la catedral ha posat en marxa els darrers anys per apropar el patrimoni a la ciutadania i als visitants.
Arran de la restauració i obertura total de les cobertes, la catedral ofereix aquesta nova finestra a la ciutat per continuar facilitant la descoberta i comprensió del seu entorn històric i cultural. El servei queda inclòs dins del preu de l’entrada per pujar als terrats.
“Una experiència enriquidora per als turistes i per a la gent de la ciutat”, ha qualificat Mn. Josep Maria Turull, canonge administrador de culte i fàbrica de la catedral de Barcelona, aquest nou servei. “La catedral —situada al cor de la ciutat— reafirma així el seu compromís amb la divulgació del patrimoni, posant la tecnologia al servei de la cultura i el coneixement, i convidant tothom a contemplar Barcelona amb una mirada renovada”, ha afegit.