La Sagrada Família ha acollit aquest dissabte 12 de març la celebració d’una Eucaristia molt especial per a la Companyia de Jesús a Catalunya. En el marc de l’Any Ignasià, que commemora el 500 aniversari de la conversió d’Ignasi i de la seva estada a Manresa, i coincidint també amb el 400 aniversari de la seva canonització, unes 2.500 persones han compartit una celebració emotiva, viscuda i compromesa. L’Eucaristia ha estat presidida per l’Arquebisbe de Barcelona, el Cardenal Joan Josep Omella, i concelebrada per diversos sacerdots, entre ells els superiors de diverses congregacions religioses, així com religiosos jesuïtes. També hi ha assistit la directora general d’afers religiosos, Yvonne Griley.
L’emoció l’ha posat sobretot el cor participatiu, dirigit pel delegat dels Jesuïtes a Catalunya, el P. Enric Puiggròs SJ, i format per 500 cantaires voluntaris, als qual s’han afegit un centenar de veus, del cor de joves. Persones vinculades als Jesuïtes de Catalunya i a les seves institucions. Veus que han permès mostrar i sentir la complicitat entre una comunitat de persones, que és diversa però que comparteix un vincle que neix precisament de l’experiència que Ignasi de Loiola va viure fa 500 anys a Manresa.
Reivindicació de la mirada al món d’Ignasi de Loiola
Justament aquesta experiència ha centrat l’homilia del P. Josep M. Rambla, jesuïta, que ha recordat com a Ignasi, vora el riu Cardener, a Manresa, el va envair una “gran claredat” que li fa veure totes les coses noves. Una nova mirada d’Ignasi al món de la que el P. Rambla n’ha destacat quatre aspectes que ens interpel·len amb força avui. És una mirada lúcida, que ens convida a veure les coses tal com són, en tota la seva complexitat i sense modificar polir o retallar allò que ens fa por. És crítica, i projecta un esguard crític a les coses. És alliberadora, i el porta a sortir cap al món: “Ignasi estaria en primera fila de la cerca de respostes humanitàries i pastorals a la pandèmia o la guerra”. I finalment, és una mirada en el Crist, ja que “el Crist pobre i humil de l’evangeli va ser la clau i el fonament de les decisions d’Ignasi”, ha destacat Josep M. Rambla.
“Ignasi estaria en primera fila de la cerca de respostes humanitàries i pastorals a la pandèmia o la guerra”
JOSEP MARIA RAMBLA
Un moment especial ha estat la benedicció d’un grup de peregrins que a partir del diumenge 13 de març emprenen el Camí Ignasià, una ruta de Loiola fins a Manresa, que tindrà una vessant solidària amb les entitats socials dels Jesuïtes a Catalunya. En finalitzar la celebració, el Cardenal Joan Josep Omella ha felicitat la Companyia de Jesús i li ha agraït, en nom de la diòcesi, la tasca que realitza.
L’Any Ignasià
Aquest acte s’emmarca dins de l’Any Ignasià, que es celebra arreu del món. La Companyia de Jesús commemora el 500 aniversari de la conversió d’Ignasi de Loiola, que el transformà per sempre. Al llarg de l’any tenen lloc celebracions, actes, campanyes i publicacions per a rememorar l’experiència d’Ignasi però, sobretot, com entenem i vivim aquesta experiència avui.
Nascut al castell de Loiola, a Azpeitia (Guipúscoa), Ignasi era membre de la noblesa i somia en gestes de cavallers, però el maig de 1521, en el setge de Pamplona, resulta greument ferit. D’aquest contratemps en va sortir un procés de canvi, de transformació i superació.
Sant Ignasi i Catalunya
A Catalunya l’Any Ignasià té una significació especial. Després de la ferida a Pamplona, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Va arribar a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Moreneta i canvia el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa on haurà de quedar-se prop d’un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst, per l’epidèmia de pesta. A Manresa, tal i com escriu a la seva Autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. S’entrega totalment a la pregària i a la pobresa i escriu les línies fonamentals dels seus “Exercicis Espirituals”. Per això Manresa es considera un dels llocs fundants de l’espiritualitat ignasiana i la Companyia de Jesús hi té el Centre Internacional d’Espiritualitat Cova de Sant Ignasi.
Fins el mes de juliol de 2022, la Companyia de Jesús a Catalunya acollirà diversos events destacats, com un Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals, el juny a Manresa; o el Congrés Mundial d’Antics Alumnes d’escoles jesuïtes, el mes de juliol a Barcelona.
A més, Manresa s’ha convertit en un dels escenaris centrals d’aquesta commemoració, amb el projecte Manresa 2022, impulsat per l’Ajuntament de Manresa per a potenciar el llegat patrimonial i els valors ignasians. La programació de Manresa 2022 inclou esdeveniments de tipus cultural, festiu, d’espiritualitat o publicacions, entre d’altres.