La parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Llorenç Ruiz, situada a la plaça de Sant Agustí, de Barcelona, va acollir el cap de setmana del 18 i 19 de maig els actes commemoratius dels vint-i-cinc anys de presència de la comunitat filipina a la Ciutat Comtal, sota el lema “Comunió, participació i missió a l’Església de Barcelona”.

El dissabte 18 va tenir lloc, de dos quarts de vuit a les deu del vespre, el concert Baliktanaw ng mga pilipino. L’endemà, diumenge 19, de quatre a sis de la tarda, es va celebrar la processó Santacruzan i una ofrena floral des de la rambla de Santa Mònica a la plaça de Sant Agustí. Posteriorment, a partir de les sis de la tarda, el prelat filipí Reynaldo Evangelista, que pertany a l’orde franciscà i és bisbe de la diòcesi d’Imus, va oficiar una missa d’acció de gràcies.

La presència filipina a Barcelona, relacionada amb el passat colonial espanyol a les illes, es va incrementar a partir dels anys setanta i vuitanta. Els membres d’aquesta comunitat que professen la religió catòlica s’apleguen majoritàriament al voltant de la parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Llorenç Ruiz, on es fan misses en català, castellà, tagal i anglès.

“Nosaltres, com a comunitat filipina, hem experimentat durant vint-i-cinc anys l’immens amor de Déu a través de l’arxidiòcesi de Barcelona, ja que ens ha permès de poder celebrar missa i fer-la en el nostre idioma natiu, el tagal”, va explicar el sacerdot Lino de Castro, rector de la parròquia personal de la comunitat filipina a Barcelona, en el programa Sense distància, de Ràdio Estel, dirigit i presentat pel diaca i periodista Ignasi Miranda.

El prelat va fer memòria de l’origen de la formació d’aquesta parròquia personal a Barcelona. “L’emigració dels ciutadans filipins per treballar a l’estranger —va comentar— va ser la gènesi d’aquesta parròquia personal. Calia proporcionar-los tota una sèrie d’atencions espirituals. Des del més pregon del nostre cor i de la nostra ànima, estimem i servim la comunitat filipina.”

El bisbe filipí Reynaldo Evangelista va oficiar una missa d’acció de gràcies. Foto: Agustí Codinach.

Lino de Castro va assenyalar que “si fa no fa, uns 15.000 filipins catòlics constituïm a Barcelona aquesta comunitat, caracteritzada per posseir un gran sentiment d’unitat”. I afegia davant dels micròfons de Ràdio Estel: “De la mà de l’Església de Barcelona, tenim el goig de disposar d’un espai canònic amb els mateixos drets i privilegis que una parròquia d’aquí, ajudant-nos els uns als altres.”

Va fer un balanç molt positiu d’aquests vint-i-cinc anys de vida, “on han sorgit vocacions diaconals i sacerdotals” i “nombroses famílies han crescut en la fe”. El rector de la parròquia personal de la comunitat filipina a Barcelona va posar en relleu en “la inculturació i la religiositat popular”.

El bisbe va posar com a exemples dues festes de caire religiós: la Santacruzan, en honor de santa Elena, mare de Constantí el Gran, el primer emperador romà cristià, i el Sinulog, en honor de l’infant Jesús, conegut com “el sant infant de Cebú”, imatge considerada miraculosa. El Sinulog és una festivitat que celebra la conversió al catolicisme d’una part del poble filipí durant el segle XVI.

“Una església no és tan sols un edifici format per pedres, sinó, essencialment, per persones que integren el Poble de Déu, l’Església viva, per tal de ser sants com Jesús de Natzaret”, va dir Lino de Castro.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!