«La condició fonamental de l’ésser humà ha de ser la bondat»

Jordi Savall (Igualada, 1941), intèrpret de viola de gamba mundialment reconegut, també és un ambaixador cultural que porta la música a espais de dolor humà ja que està convençut que ajuda a sobreviure (recentment ha visitat els camps de refugiats de Vasilikà i de Calais). «A alguns dels infants que he conegut els costa expressar emocions perquè estan trencats per les experiències traumàtiques que han viscut», explica.
«Hem de desenvolupar la capacitat de ser sensibles, és la condició fonamental». El mestre Savall té un aire quixotesc innegable quan persisteix a defensar que la sensibilitat i la cultura són la clau de volta sobre la que s’edifica un món civilitzat i humanitzat. En una entrevista concedida a Catalunya Cristiana, en un lapse entre els concerts d’una agenda atapeïda, el viola-gambista trufa el seu discurs de cites, entre d’altres, de Voltaire: «Sense sentits, no hi ha memòria; sense memòria, no hi ha esperit; sense memòria i esperit no hi haurà mai justícia.»
«En un món dominat pel soroll, per una vida accelerada, amb mil coses a pensar… passar un parell de dies amb música al monestir de Poblet és un exercici de salut que caldria fer més sovint», recomana Savall. Es refereix al Festival de Música Antiga de Poblet que arriba a la seva quarta edició. La proposta del músic porta per títol Pau i interculturalitat. Les músiques de l’ànima i dels pobles en diàleg. Es tracta de tres concerts que es faran els dies 12, 13 i 14 d’agost. Les entrades poden adquirir-se a www.koobin.com/poblet.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!