L’economista i activista social Arcadi Oliveres i l’advocat i exdiputat d’Unió Toni Picó, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat, la corrupció que esquitxa diversos dirigents i que marca massa sovint la dinàmica política a Espanya. Arcadi Oliveres ha dit que “la corrupció va lligada no tant a partits polítics sinó a l’essència del capitalisme, que busca el lucre, el benefici i la màxima capacitat de generar diners”. En aquesta línia, ha afegit que, “mentre es prediqui que el sistema de guany ha de ser vigent a tot arreu, i s’ensenyi a tothom des de la infantesa, sempre hi haurà qui caurà en la temptació de buscar maneres fosques o trampes per fer-ho”. Finalment, ha conclòs que “no és fàcil eliminar aquest problema, que es dona en àmbits polítics i partits diferents”.
En un altre moment, l’economista ha dit, com a exemple, que “José Manuel Durao Barroso, després de deixar la presidència de la Comissió Europea, se’n va anar a la banca de negocis Goldman Sachs, la més important del món, que ha comès més de 200 delictes segons destaca un llibre de 150 pàgines”. Per la seva banda, Toni Picó ha dit que “la corrupció no té a veure amb el creixent qüestionament del marc constitucional actual, perquè la Constitució s’ha de reformar, com passa en altres estats de la Unió Europea, però no va per aquí”. A més, l’advocat i també exdiputat ha assegurat que, “si hi ha casos de corrupció, hi ha d’haver una reacció, segurament política, però tenint present que hi hagi capacitat de redimir la persona que ha estat acusada”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 7 de desembre.
Com a exemples, han sortit en el col·loqui els casos de María Dolores de Cospedal (per les converses amb el comissari Villarejo), els EROs falsos d’Andalusia (esquivats per l’avançament electoral de Susana Díaz), la tesi doctoral de Pedro Sánchez (que vol investigar ara el Senat), la multa de 30.000 euros al ministre Josep Borrell per la informació privilegiada d’Abengoa i molts altres. Cal recordar igualment que la primera sentència de la Gürtel va provocar ara fa mig any la coneguda moció de censura i, amb sorpresa de tothom, la caiguda del govern de Mariano Rajoy i l’arribada de Sánchez al poder. La corrupció va més enllà d’aquell punt d’inflexió.