La creença en la presència real de Jesús es remunta al segle I

Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i director de l’Arxiu Diocesà, ha reivindicat aquest divendres la vigència de la processó del Corpus Christi a Barcelona i a Catalunya, com també les tradicions populars que envolten aquesta festa, entre elles “l’ou com balla”, que es pot visitar aquest cap de setmana al claustre de la seu barcelonina. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, ha admès que “ara el context és diferent, amb una Missa ben bonica”. El també professor emèrit d’Història ha comentat, a partir dels treballs que està fent per publicar un nou llibre, que ha trobat “documents del 1400 que ja parlen de la Custòdia, pensada per adorar el Cos de Crist”. En aquesta línia, ha afegit que “la creença en la presència real de Jesús és tan antiga que es remunta al segle I, als primers cristians”.
El director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona ha recordat que “la processó compleix ara 700 anys, i se sap que la festa del Corpus va arribar a ser fins i tot festa major” a la capital catalana. Sobre “l’ou com balla”, ha destacat el fet que “és una closca blanca, com la sagrada forma del Cos de Crist, i mostra un moviment que representa el Crist vivent”. Martí Bonet ha valorat que “aquests últims anys hi ha hagut voluntat de fer una festa molt maca, tot i que han canviat les coses” en relació amb el que passava segles enrere. És per això que ha defensat la potenciació de la celebració eucarística, encara que la processó “no sigui tan llarga com abans que arribava a durar ben bé 4 hores i, a més, comptava amb la participació de tothom, amb l’alcalde i les autoritats”.
La Memòria de Càritas Barcelona i el Dia de la Caritat
D’altra banda, la solemnitat del Cos i la Sang de Crist és també el Dia de la Caritat. El programa El Mirador de l’actualitat ha tingut present aquest fet, a partir de la presentació de la memòria 2019 de Càritas Diocesana de Barcelona i de les altres amb seu a Catalunya. A l’arxidiòcesi barcelonina, una de cada quatre llars ateses per l’entiat en aquests moments no disposa de cap ingrés. En una roda de premsa virtual, els responsables de l’entitat ha destacat que els serveis de primera resposta al Covid 19 ha atès més de 10.700 persones entre el maig i l’abril d’aquest any, el doble que en el mateix període de l’any passat. A més, les Càritas parroquials i arxiprestals han afrontat situacions de 40.000 persones en el mateix període. L’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, ha destacat que l’Església “ha arribat a molta gent que torna a tenir necessitats bàsiques, cosa que no és el més desitjable, però el moment actual hi obliga”. El cardenal Omella ha assegurat que la situació ja no invitava a l’optimisme l’any passat, però ara el canvi és un repte molt més gran.

Durant aquesta presentació de la memòria del 2019, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha valorat positivament la recent aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, que caldrà encaixar amb la Renda de Ciutadania, alhora que ha demanat un esforç a les autoritats civils perquè afrontin la situació actual. Busquets ha recordat també que Càritas Barcelona ha detectat que la pandèmia està afectant persones que ja tenien dificultats després de l’anterior crisi econòmica. Per la seva banda, Míriam Feu, cap d’Anàlisi Social i Incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, ha explicat que el 2019 ja s’havia fet una gran feina, abans d’entrar en l’emergència sanitària actual. “Hem atès 16.638 llars on viuen 32.729 persones i, amb la tasca de les Càritas parroquials i arxiprestals, s’hi han atès 20.693 llars, on viuen 54.566 persones. Tot això s’ha aconseguit amb un equip humà format per 199 contractats, 222 treballant en projectes externs, més de 2.700 voluntaris i 7.387 socis i donants, amb un pressupost que supera els 24 milions d’euros anuals”, ha explicat.

També el cardenal Joan-Josep Omella ha recordat que la campanya d’aquests dies, amb el lema “A menys de dos metres”, està lligada a la festa del Corpus Christi, amb la col·lecta que es farà a les esglésies i que es vol recollir també a través de donatius a través d’ingrés bancari. Les Càritas amb seu a Catalunya presenten les seves memòries per mostrar a la societat les raons per col·laborar amb l’entitat. En el cas de Barcelona, és de la meitat de les llars ateses s’acosten per primera vegada a Càritas o tornen després de no haver necessitat aquest acompanyament els últims anys. La petició d’ajuda es multiplica per tres en aquests moments.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 12 de juny

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!