Les festes dels patrons de Catalunya —SantJordi i la Mare de Déu de Montserrat— se celebren a la primavera només ambquatre dies de diferència i unides per un mateix rerefons espiritual, cultural,patriòtic i popular.
El 20 de setembre del 1931, a Montserrat, esva celebrar una Diada destinada a palesar la cultura montserratina del llibre ia divulgar l’activitat desplegada pels monjos en la reconstrucció de labiblioteca. Es muntà una magnífica exposició bibliogràfica al claustre romànicque tingué un gran ressò popular. El P. Anselm M. Albareda va fer una importantconferència titulada El llibre a Montserrat (del segle XI al segle XX). Ambaquesta avinentesa, l’aleshores rector de la Universitat de Barcelona, Jaume SerraHunter, escrivia a l’abat Marcet: «Procurem despertar el sentit espiritual dela vida, que és la gran manera de fer-nos dignes de Catalunya. Una Diada delLlibre té sempre aquell significat.»
Despertar el sentit espiritual de la vidamitjançant la cultura. Heus ací un repte vigent. Uns anys abans, el 1923, unllibreter valencià establert a Barcelona, Vicente Clavel, havia tret elsllibres al carrer per vendre’ls. Fins al 1926 la Diada no es va fer oficial. De1926 a 1930 es va celebrar el 7 d’octubre, festivitat de la Mare de Déu delRoser (deu ser aquest l’origen de les roses?) com que la data s’esqueia en plecomençament de curs acadèmic, moment de molta feina a les llibreries, el gremide llibreters va decidir cercar-ne una altra i va pensar a commemorar el dia del’enterrament de Miguel de Cervantes (23 d’abril del 1616). El 23 d’abril tambécoincideix amb la mort d’altres autors reconeguts com Shakespeare, Garcilaso dela Vega i Josep Pla i és molt a prop de la Moreneta.
Enguany s’escauen també cent anys del’aparició d’Analecta Montserratensia, revista aperiòdica sobre la història deMontserrat que el P. Albareda dirigí i animà des del primer moment. Tot i queel primer volum porta la data 1917, veié la llum el 1918. Una exposició sobreaquest català universal es pot veure fins al 30 d’aquest mes a la porteria del’abadia Montserratina.
El Dr. Torras i Bages, en la visita espiritual a laMare de Déu de Montserrat —la Rosa d’abril— li demana que no es desfaci elpoble que Ella espiritualment va engendrar. La força de la cultura en diàlegamb la fe, ajuda molt a aquesta cohesió.