La Pasqua cristiana és el moment més important de l’any, ja que es commemora la Resurrecció de Crist. Les divisions històriques han fet però, que la dels ortodoxos no sempre coincideixi en la data (diumenge) amb catòlics, evangèlics i altres cristians occidentals a l’hora de viure aquell esdeveniment central per a la fe en Jesús. Diumenge passat començava la Pasqua per a l’Església catòlica, com també per a l’Evangèlica en la seva diversitat, però els orientals dels diversos països la viuran més tard, aquest 2021 concretament el 2 de maig. La nit anterior a el Diumenge de Pasqua (Gran dissabte) a les 12 de la nit, els fidels assisteixen a la vetlla pasqual, per celebrar la resurrecció de Crist, i esperen dins del Temple encenent espelmes. Més de 200 milions de cristians ortodoxos utilitzen un calendari litúrgic diferent pel fet que la seva Església es guia per l’antic calendari julià, en lloc del gregorià. Aurel Bunda, rector de la Comunitat Ortodoxa Romanesa de Barcelona, ha explicat aquest dimarts, en una entrevista a l’espai Temps de diàleg de Ràdio Estel, que la història de la divisió “no és un tema de calendaris.
Com es viu la Pasqua en les Esglésies Ortodoxes?
Amb intensitat espiritual, ara esperant la gran festa amb l’excepcionalitat de la pandèmia i dins el temps previ de la Quaresma. Esperem la Pasqua com una gran festa, des de la preparació dels 40 dies previs. La tradició gairebé és la mateixa.
De quina manera se celebrarà aquest any la Resurrecció de Crist des de l’Església Romanesa de Barcelona?
Tenim un gran temple al costat de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, dedicat a Sant Jordi, però no podem acollir la Pasqua com el 2019, que va ser l’últim en condicions normals. Ara no sabem què passarà el 2 de maig amb les restriccions del Covid. Celebrem per parts, per evitar que hi coincideixi molta gent alhora.
Com es podria aconseguir que coincidissin plenament les celebracions en un futur?
Esperem que es pugui assolir aquesta fita, perquè la vivència de la Pasqua és gairebé la mateixa entre tots els cristians. El tema no és només de calendari, amb la reforma de 1574 amb què Occident va tallar 10 dies, però parlem gairebé del mateix. La llàstima és que l’any 1054 l’Església va trencar la seva unitat, i aquest és el problema de fons. Nostre Senyor sap que l’ésser humà té moltes imperfeccions. Però l’espiritualitat dels Pares de l’Església té la mateixa arrel, i ara hi ha una divisió però amb una tradició comuna. Cal que tots els cristians preguin certament per tenir una única celebració de Pasqua, però sobretot també per una sola expressió de l’ànima, ja que el Senyor Jesús ens abraça, a tots. Tenim un únic misteri eucarístic que no s’acabarà mai. El meu missatge, en aquests temps difícils, és que Crist no es retirarà mai del món. El més important és que tinguem tots una actitud de comunió i optimisme, perquè el Senyor es queda amb nosaltres cada dia.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 6 d’abril.