La històrica trobada del Papa amb el patriarca de Moscou acosta encara més les Esglésies catòlica i ortodoxa

El Papa Francesc ha fet, aquest divendres al vespre (seguint l’horari de Catalunya) una escala a Cuba que passarà a la història. El motiu és que, de camí cap a Mèxic, el pontífex ha saludat el patriarca de Moscou i Rússia, Kirill, un pastor que representa dos terços dels aproximadament 200 milions d’ortodoxos que hi ha al món. La dolorosa separació entre l’Església d’occident i la d’Orient, l’any 1054, queda des d’aquest moment una mica més lluny, ja no només en el temps sinó sobretot en les relacions mútues. En gairebé 1.000 anys, no s’havia produït mai una trobada física entre el bisbe de Roma i el patriarca de Moscou. Els dos primats s’han saludat a l’aeroport de l’Havana, en presència del president cubà, Raúl Castro, i han signat una declaració conjunta després d’una estona de conversa privada.

L’avió papal ha aterrat a territori cubà cap a les 20.15 h. (hora catalana), en la primera etapa d’aquest 12è viatge apostòlic internacional del pontificat. A l’Aeroport José Martí de l’Havana, Francesc ha estat rebut pel president cubà, Raúl Castro, que ha estat acompanyat per l’arquebisbe de l’Havana, Jaime Ortega, l’arquebisbe de Santiago de Cuba, Dionisio García, i el president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, el cardenal Kurt Korch. Després de la salutació del bisbe de Roma amb el patriarca de Moscou, amb una abraçada molt cordial, s’ha produït la signatura de la Declaració Conjunta entre els líders de dues de les principals branques del cristianisme, separades des de l’any 1054. Aquesta Declaració és un signe del diàleg i els esforços per buscar la unitat i la pau.

En la declaració, de 30 punts i amb paraules de gratitud, es parla de molt diversos temes, que van des de la família, entesa com “el centre de la vida cristiana i social” fins als conflictes de l’Iraq i Síria, però també del d’Ucraïna. “Lamentem les morts que està provocant la situació a Ucraïna, que afecta molts germans cristians”, diu.

Aquesta històrica trobada ha estat el preludi d’un viatge a Mèxic que porta el pontífex a les perifèries físiques, humanes, espirituals i existencials d’un país americà marcat pels seus grans contrastos. Francesc visita Ciutat de Mèxic, San Cristóbal de las Casas i Morelia, entre altres llocs. Saludarà comunitats indígenes, grups de joves i persones de molt diverses sensibilitats. Però el moment que el Sant Pare valora més és la visita al santuari de la Mare de Déu de Guadalupe, a la capital mexicana, visitat per milions de persones cada any i un dels temples marians més concorreguts del món. “Vull posar la pau a Mèxic i al món en mans de la Mare de Déu de Guadalupe”, ha dit el pontífex aquests últims dies.

Pots llegir AQUÍ la d

eclaració conjunta del Papa Francesc

i del Patriarca Kiril de Moscou i Tota Rússia, amb traducció al català d’Ignasi Miranda


Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent al divendres 12 de febrer.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!