La talla gòtica de la Mare de Déu de la Mercè tornarà al seu cambril de la basílica barcelonina el proper 24 de setembre, solemnitat d’aquesta advocació i festa major de Barcelona. L’arquebisbat de Barcelona ha restaurat la figura original al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Els barcelonins podran tornar a visitar la imatge de fusta del segle XIV, que ha recuperat la seva silueta original després de nou mesos de restauració.

La intervenció va començar amb una exploració exhaustiva de la imatge. La talla gòtica del segle XIV es va sotmetre als estudis realitzats per un equip multidisciplinari format per historiadors, químics, restauradors, etc.

Per al procés de restauració ha estat cabdal comptar amb la documentació escrita conservada

El primer estudi va consistir a reunir la documentació escrita fins a l’actualitat sobre la imatge i l’entorn que han condicionat el seu estat de conservació actual; la recopilació de la informació fotogràfica, observant-ne els canvis soferts, i, també, la compilació de tota la documentació escrita sobre les intervencions de restauració realitzades en la ima

Altrament, es van dur a terme analítiques de la composició i morfologia del seu estrat pictòric per conèixer més a fons quins materials la componien, la seva estructura i quines intervencions havia sofert. Tota aquesta compilació d’informació va ser necessària per poder iniciar el procés de restauració.

Primerament, la imatge va ser introduïda dins d’una cambra d’anòxia per tal de tractar l’atac actiu de xilòfags i la fixació dels aixecaments de la capa de policromia i daurada.

S’ha pogut recuperar el color gairebé original de la imatge

La neteja a fons va permetre obtenir un bon estat de conservació i una bona qualitat tècnica d’execució. Aquest procés va ser possible gràcies a l’estudi tecno-científic realitzat anteriorment, que havia proporcionat la informació de l’existència de fins a tres capes de policromia per sota dels nombrosos retocs que s’han realitzat en època moderna, executats amb diferents tècniques pictòriques. Aquests retocs moderns es trobaven molt alterats i enfosquits, de manera que el resultat ha permès recuperar el color gairebé original.

També es va enretirar la base i tots els elements metàl·lics que la subjectaven a la talla original. Són elements estranys i moderns que han perdut la seva funcionalitat i no formen part de l’originalitat de l’obra. Inclinaven la imatge cap endavant, li donaven inestabilitat a l’estructura de construcció interna i li afegien un pes innecessari. Eliminant tots aquests elements s’ha recuperat la silueta original de la talla de fusta del segle XIV.

La neteja amb l’eliminació dels retocs en la cara de la Mare de Déu i a les mans va posar al descobert el cop en el front de la imatge amb pèrdua de suport i reomplert amb massilla. La documentació fotogràfica antiga ja mostrava aquest impacte que va patir la figura durant la guerra civil. També han sortit a la llum nombroses ratllades en la zona del coll i l’escot provocades per les joies i petits forats fets per les agulles que subjectaven els vestits de roba d’aquesta imatge.

L’autoria de l’escultura s’atribueix a l’artista Pere Moragues

L’escultura de la Mare de Déu de la Mercè és una talla de fusta policromada i daurada, d’època gòtica (cap a l’any 1361), l’autoria de la qual s’atribueix a Pere Moragues, escultor, arquitecte i orfebre barceloní. Més enllà del seu valor històric i artístic, la imatge forma part d’un dels principals conjunts de patrimoni cultural immaterial del país a causa de la seva estreta vinculació amb l’orde mercedària, present en vint-i-tres països, i al seu patronatge sobre la ciutat de Barcelona, que es remunta al segle XVII, i que va donar lloc a les festes de la Mercè.

En els darrers cent anys només havia estat restaurada dues vegades (el 1939 i el 1989) i, fins mesos enrere, la imatge presentava diversos aixecaments i pèrdues de les capes de preparació i pictòriques, a més de la pols ambiental i contaminació. Durant la restauració, es va poder visitar per al culte la rèplica que va fer l’escultor Josep Barbero a la segona meitat del segle XX.

A partir del 24 de setembre es podrà tornar a venerar la talla gòtica restaurada de la patrona de Barcelona, que recuperarà el seu cambril a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè. Aquest dia, a les 10.30, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, presidirà la missa amb motiu de la solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè. Concelebrarà l’Eucaristia, Mons. Salvador Cristau, bisbe de Terrassa; Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat; els bisbes auxiliars de Barcelona, Mons. Sergi Gordo i Mons. Javier Vilanova. L’ofici religiós tindrà lloc a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè, de Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!