Una de les possibilitats de la Intel·ligència Artificial (IA) és que, a través de software programat amb entrenament algorítmic de les seves xarxes neuronals, aconseguim fer sentir a través de la màquina una conversa d’un familiar o d’un amic morts i reconèixer-los com a ésser vivents encara, perquè els seus comentaris, manipulats amb frases introduïdes en el seu internet seguint criteris probabilístics, tinguin el sentit estocàstic de l’actualitat més immediata. Li semblaria a la persona dolguda que la carn de l’ésser estimat “ha ressuscitat” i que en “algun lloc” continua la seva essència materialitzada en la fonació (pur antropomorfisme); és a dir, que la IA l’ha fet immortal allà al “núvol”, perpetuant-lo.
Nosaltres també tenim la nostra concepció particular de la “resurrecció”
Amb mirada teològica, d’aquesta creença/religió en què la transcendència es dona així i ara en el camp digital, se’n diu tecnolatria.
Nosaltres també tenim la nostra concepció particular de la “resurrecció”. Tampoc amb carn material sinó a mode d’esperit, que és la nostra “essència”, la conservació i continuació en el més enllà dels nostres sentiments i pensaments; essència pròpia i diferent de cada ésser humà, la seva personalitat, la seva “manera” de ser. De tal manera que aquells que en la vida terrenal ens van conèixer sabran —i sabrem— tornar a reconèixer-nos quan ens ajuntem altra vegada en “aquell” lloc més enllà del límit de l’univers material.
Es pot comprar la immortalitat? Ja sabem que no. Però el xaman xilè, nacionalitzat francès, de 95 anys Alejandro Jodorowsky diu, en una entrevista a La Vanguardia, que si pogués se la compraria, perquè “no li agrada en absolut el fet de morir”.
Un passatge d’una carta escrita per Simone Weil a un tetraplègic, al qual descriu haver sentit la presència personal de Déu d’una manera real però inaccessible als sentits i la imaginació, ens pot servir per il·lustrar fets descrits per nosaltres en aquest article.
Tornant a Jodorowsky, cofundador del Moviment Pànic amb Arrabal i Topor, d’ascendència jueva, ell sobre Déu, només sospita que existeix i per això es defineix com un “místic ateu”.