Un 56,8% dels catalans es declaren catòlics. Així ho mostren els resultats del Baròmetre de la religiositat i de la gestió de la seva diversitat, que realitzen des de fa quatre anys la Direcció General d’Afers Religiosos i el Centre d’Estudis d’Opinió. L’estudi, que permet conèixer com es defineix la població catalana des d’un punt de vista religiós, aporta dades relatives a la identificació religiosa i a les pràctiques de la ciutadania, a més d’ajudar a comprendre nivell de coneixement que té la societat de les diferents tradicions religioses.
Identificació religiosa
Un dels aspectes més destacats de l’estudi és el de la identificació religiosa, que ajuda a elaborar un mapa de les religions amb les quals s’identifica la població. Per confessions, l’Església catòlica és la que gaudeix d’un major volum de seguidors, amb un 56,8%, i la segueixen l’islam, amb un 6,8%, i l’evangèlica i la protestant, amb un 3,6%. D’altra banda, l’11,8% es declara agnòstica i el 14,5%, atea.
Pràctiques religioses
Tot i que la majoria de la població s’identifica amb alguna religió, com mostra l’estudi gairebé el 57% dels catalans afirmen que no acudeixen mai a actes de culte (llevat que sigui per a cerimònies de tipus socials com bodes, comunions o funerals). D’aquesta manera, només el 13,4% afirma que hi assisteix, com a mínim, amb una freqüència setmanal.
La diversitat religiosa a Catalunya
Un altre dels principals objectius d’aquest estudi és el d’aprofundir i analitzar quin és el coneixement que els catalans i catalanes tenen sobre les confessions amb presència a Catalunya. En aquest sentit, el baròmetre posa de manifest que la confessió més coneguda és la de l’Església catòlica, que és la única que queda aprovada amb un 6,64 sobre 10. La resta, totes han obtingut una puntuació per sota del 4, amb l’islam al capdavant (3,55), seguit del cristianisme evangèlic (3,17), els testimonis de Jehovà (2,91) i el budisme (2,45).
L’informe complet, que ha posat de manifest la necessitat d’impulsar més iniciatives per gestionar la diversitat religiosa, es pot consultar a la pàgina web de la Direcció General d’Afers Religiosos.