La millor política

La proposta ens ve del papa Francesc i de la profunditatd’aquest tema en la seva encíclica Fratelli tutti (FT) («Germans tots»). Més quemai necessitem referents fiables a l’hora d’experimentar el gust de sentir-nospoble i viure el goig d’una construcció en comú. «Fa falta desenvolupar el gustespiritual d’estar a prop de la vida de la gent, fins al punt de descobrir queaixò és font d’un goig superior» (EG 268). A més diu que això ho hem contemplaten Jesús quan reconeixem que el seu amor ens dignifica i ens sosté, sobretotquan aquesta mirada seva s’amplia i s’adreça plena d’afecte i ardor vers tot elseu poble. Aquesta aportació del papa Francesc al moment que vivim és el que emva moure a enviar a tots els polítics de la nostra illa de Mallorca —govern, consell,parlamentaris i alcaldes— l’esmentada carta-encíclica Fratelli tutti pel bonservei que ens pot fer a tots i de forma particular als implicats en la responsabilitatpolítica, que ho han agraït. Sempre he pensat que l’Església, per damunt detota legítima diferència, tenim l’obligació d’entrar en diàleg i oferir elpensament social que brolla de l’Evangeli, que sempre serà un bé per al poble.

Referint-se a la política, el papa Francesc diu que «fafalta la millor política posada al servei del veritable bé comú» (FT 154) i que«el menyspreu dels febles pot amagar-se en formes populistes, que algunsutilitzen demagògicament per als seus fins, o en formes liberals al servei delsinteressos econòmics dels poderosos. En ambdós casos s’adverteix la dificultatper pensar un món obert que tingui un lloc per a tots, que incorpori els mésdèbils i que respecti les diverses cultures» (FT 155). «Els polítics sóncridats a preocupar-se de la fragilitat dels pobles i de les persones. Cuidarla fragilitat vol dir força i tendresa, lluita i fecunditat, enmig d’un modelfuncionalista i privatista que mena inexorablement a la cultura del rebuig» (FT188). Tanmateix, això s’agreuja quan en el discurs polític i mediàtic esrecorre a la desqualificació, a l’insult, al menyspreu, a la mentida o a lacalúmnia, fins i tot quan s’actua amb el virus anomenat fake news expandit coma fenomen global que infecta qualsevol esforç sincer de comunicació.

«Els grups populistes tancats —diu el papa Francesc—desfiguren la paraula “poble”, atès que en realitat no parlen d’un veritablepoble, ja que la categoria de “poble” és oberta» (FT 160). La concreciós’envesteix amb el greu problema de l’atur, ara més agreujat amb la pandèmia.Per això dirà que «el gran tema és el treball. La cosa veritablement popular—perquè promou el bé del poble— és assegurar a tothom la possibilitat de ferbrotar les llavors que Déu ha posat en cadascú, la seva capacitat, la sevainiciativa, les seves forces. Aquesta és la millor ajuda per a un pobre, el millorcamí cap a una existència digna […] La política no pot renunciar al’objectiu. No existeix pitjor pobresa que aquella que priva del treball i dela dignitat del treball» (FT 162).


Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe de Mallorca

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!