La basílica de Santa Maria de Montserrat acull aquest diumenge 9 d’octubre una celebració de l’Eucaristia que, amb el seu horari habitual, a les 11.00, inclou l’acció de gràcies pel 40è aniversari de La Missa de La 2 de TVE Catalunya. Coincideix amb la conventual, on la comunitat benedictina està presidida aquesta vegada pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, responsable de Mitjans de Comunicació a la Tarraconense. Carles Cahuana, celebrant habitual de La Missa televisada, hi participa com un dels concelebrants principals.
A banda de les referències al que és el programa més antic de la televisió en català en alguns moments de la litúrgia, l’Eucaristia va precedida d’un programa especial a partir de les 10.30 hores, presentat pel mateix Carles Cahuana i amb la participació del director de La Missa, Ignasi Miranda, i també del rector del santuari de Montserrat, Joan Maria Mayol.
En aquest programa s’hi recullen vivències d’aquests 40 anys, un resum històric de La Missa de TVE Catalunya, la importància dels cors que canten, els professionals que la fan possible, els diferents llocs des d’on s’ha emès i alguns detalls del present i el futur del programa. A més, també es comenten les principals commemoracions que Montserrat viu aquests mesos, sobretot el 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Moreneta, aquest 2022, i els 800 anys de la Confraria, el 2023.
“La Missa” de TVE Catalunya es va emetre per primera vegada el 10 d’octubre del 1982
La Missa de La 2 de TVE Catalunya es va emetre per primera vegada el 10 d’octubre del 1982, fruit d’un acord dels bisbes de Catalunya amb la cadena pública perquè hi hagués una celebració pròpia en català. Des d’aleshores, l’emissió setmanal ha arribat a milers de persones cada diumenge. Fins al 1992, el sacerdot Joaquim Martínez Roura va ser el celebrant habitual, amb el diaca Josep Urdeix en la coordinació i en el servei de la Paraula i l’altar.
Des del 1992 fins a finals del 2013, l’encarregat de presidir aquesta Eucaristia va ser el prevere Manuel Valls i Serra, amb la coordinació de Jaume Planas (1992-1999), Víctor Subirana (2000-2005) i Ignasi Miranda (des del 2006 i actualment director). El celebrant habitual és, des del gener del 2014, el capellà de la diòcesi de Terrassa Carles Cahuana i Bartra.
Entre els anys 1982 i 2010, La Missa s’ha emès habitualment des d’un plató de TVE, preparat i adaptat per ser una capella propera i càlida. Entre el juny del 2010 i el gener del 2022, l’espai ha estat la capella del monestir de Sant Domènec, de les Dominiques, a Sant Cugat del Vallès. I des del gener del 2022, la celebració s’emet des de la capella del noviciat de la Congregació Pureza de María, al costat del centre de producció de Televisió Espanyola.
En aquests 40 anys, s’han fet algunes transmissions extraordinàries des d’esglésies i basíliques d’arreu de Catalunya
Durant aquests 40 anys, s’han realitzat algunes transmissions extraordinàries des d’esglésies i basíliques d’arreu de Catalunya, entre les quals destaquen la catedral de Tarragona (pel 20è aniversari el 2002) i la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona (pel 25è, el 2007). Entre altres moments extraordinaris, el febrer del 2009, La Missa de TVE Catalunya es va emetre des de la prioral de Sant Pere, de Reus, amb motiu d’un congrés català de Germandats i Confraries que se celebrava en aquell moment a la capital del Baix Camp.
Aquest programa setmanal litúrgic, que s’ofereix per La 2 de TVE tots els diumenges i dies de festa religiosa, a les 10.30 hores, ha estat en 40 anys una gran font d’experiències, d’històries personals i de moltes realitats que afecten les persones malaltes o les qui ocasionalment no poden participar físicament en l’Eucaristia per alguna indisposició, per un viatge o per altres raons. En aquests 40 anys, el programa ha viscut una gran onada de generositat, especialment de grups corals i musicals en general, però també d’ajudants voluntaris i de col·laboradors esporàdics.
Ha estat especialment significatiu el temps de pandèmia, on La Missa de TVE Catalunya ha comptat amb l’ajuda de la Maria Rosa Sánchez, acompanyant el celebrant i el director durant unes quantes setmanes amb la seva veu i el cant, però també d’altres persones que s’hi han sumat quan s’ha anat ampliant el límit de participants.
Són concretament Manolo Costell, Sílvia Planagumà, Carles García, Zínia Pascual, Arnau Ferré, Ester Caballero, Núria Reventós, Anna Dembski, María Paz Allely i Sonia Soler. Ells, juntament amb altres que hi han estat més ocasionalment, han format el grup Camí de Maria, que continua fent el servei en algunes festes especials. Mereixen tot l’agraïment dels responsables de la celebració, de TVE i, en definitiva, de l’Església que fa camí a Catalunya.
L’equip actual de La Missa en català, conduït pel director i el celebrant, aprofiten aquesta ocasió per dedicar un record molt especial als companys de TVE Catalunya (realitzadors, productors, membres de l’equip tècnic, operadors de càmera, il·luminadors i molts altres), així com a tots els qui han fet possible aquests 40 anys de La Missa de TVE Catalunya. Tots treballem actualment per seguir fent aquest camí. Continuem endavant, amb l’ajuda de Déu i amb el desig de seguir complint molts aniversaris més.