La mort de Segundo, l’home de 58 anys que es va suïcidardilluns quan anava a ser desnonat de casa seva, al barri de Sants, “no és uncas aïllat, sinó que és la punta de l’iceberg d’una problemàtica quearrosseguem des de fa molts anys. És un fracàs de tota la societat”.
Càritas Barcelona, en un comunicat, ha lamentat aquesta novamort d’una persona vulnerable relacionada amb l’habitatge, i ha explicat queSegundo va ser atès per l’entitat. En concret, va comptar amb l’acompanyamentlaboral entre febrer i novembre del 2020, mesos marcats per la pandèmia, ja quedes del 2018 no trobava cap oportunitat laboral. Durant aquest període, se’l vaacompanyar en la cerca de feina, i se’l va assessorar per vincular-se a serveissocials i demanar la prestació a la qual tenia dret, i que finalment va acabarpercebent. Es va presentar a vuit ofertes de feina diferents. Malauradament imalgrat els seus esforços, cap de les ofertes laborals va fructificar.
Càritas Barcelona recorda que l’emergència habitacionalcontinua ben present a l’àrea de Barcelona, i que el 67% de les llars ateses nodisposen d’un habitatge digne. 1 de cada 4 llars ateses no tenen ingressos, 18punts percentuals més que abans del Covid-19.
L’entitat insisteix en la necessitat d’un pla de rescatestructural de lluita contra les causes generadores d’exclusió social, “ja quedes de la solidaritat no es pot solucionar un problema estructural”. En aquestsentit, és necessari garantir el dret a l’habitatge, ampliant el parc d’habitatgepúblic de lloguer social, facilitant l’accés al lloguer de mercat a la poblacióen situació d’exclusió social o destinant més recursos per la Mesa d’emergènciai el dret a la protecció social que garanteixi uns ingressos per cobrir lesnecessitats bàsiques i que contempli les despeses generades per allò que ésfonamental: lloguer i alimentació bàsica.