“La Napro facilita l’arribada del fill però no és la ciència per tenir fills”

Per celebrar els 100 naixements i el 6è aniversari de l’arribada de la Naprotecnologia a Espanya, l’Associació Espanyola de Naprotecnologia, amb la col·laboració del Secretariat diocesà de Família de l’arquebisbat de Barcelona i de l’associació Metges Cristians de Catalunya, entre d’altres, ha organitzat per el proper 20 de juny, a les 17.30, el primer “NaproDay” que s’emetrà en directe pel canal de YouTube de l’associació (Naprotec España).
La naprotecnologia al nostre país no és gaire coneguda, per què?
Crec que els motius poden ser diversos. Falten metges amb experiència, falten publicacions, potser hi ha interessos de diferents causes que en limiten la difusió… Però com que funciona, s’està comunicant amb el boca-orella: els matrimonis que ho viuen ho difonen, cada vegada més. Vostès fa quatre anys van entrevistar el primer matrimoni de Catalunya que va tenir un nen Napro. Aquest mateix matrimoni tenia el seu segon fill l’agost del 2019 (naixement número 75 facilitat per les doctores de Naprotec), i actualment s’han superat els 100 naixements. No hi ha pressa, tot arribarà.
Quina és la filosofia d’aquesta tecnologia?
Més que incidir en la tecnologia, hauríem de parlar de metodologia, de plantejament. El primer punt és arribar al diagnòstic d’esterilitat de l’home i de la dona. Per arribar a aquest diagnòstic s’utilitzaran tots els avenços en recerca i recursos tecnològics a l’abast. En segon lloc, s’aplica un tractament amb la finalitat de millorar la salut. La filosofia és reparar la salut, i això millora o retorna la fertilitat per facilitar l’arribada del fill.
Com funciona?
Depenent del diagnòstic s’apliquen tractaments específics. Si es diagnostica un varicocele en l’home, es valora l’operació. El mateix si es troba endometriosi o miomes en la dona. Però la Napro aborda de manera molt precisa l’estudi hormonal de la dona en relació amb el seu cicle i, per tant, mirarà de regular aquests nivells hormonals. Per parlar d’un altre àmbit, pensem en les intoleràncies alimentàries, cosa que implicarà una dieta. Tot tractament és l’específic al diagnòstic previ, ja sigui una o diverses causes relacionades amb la salut reproductiva.
Què la diferència de les actuals tècniques de reproducció assistida?
No tenen res a veure. És diferent en la finalitat, en el procés i en la psicologia. En la finalitat perquè la Napro ajuda a la procreació humana restaurant la salut, l’objectiu no és el fill. La Napro facilita l’arribada del fill però no és la ciència per tenir fills. És diferent en el procés perquè no hi ha cap tipus de manipulació d’embrions i no substitueix l’acte conjugal. També és diferent en la part emocional i psicològica com també en el cost econòmic.
La Naprotecnologia detecta altres problemes a banda de la infertilitat?
La infertilitat no és un problema com a tal, és un símptoma. És l’evidència que no arriben els fills. Els problemes són precisament el que s’arriba a diagnosticar, les causes que expliquen la infertilitat o esterilitat: intoleràncies, trastorns hormonals, problemes físics, etc.

Com es treballa a nivell de parella?
Abans d’arribar a la part de recerca mèdica s’ajuda els matrimonis a veure que estan davant d’una situació que han d’afrontar junts. Cap dels dos no ha de sentir que és ell el problema. Més enllà de l’arribada de fills, l’important serà l’amor entre tots dos. El segon pas és l’aprenentatge conjunt del reconeixement del cicle de la dona, en aquesta tasca ajuden les monitores de mètodes naturals. És la parella la que fa aquest aprenentatge, no ha de ser una cosa només de la dona. Finalment, s’arriba al metge especialista que guiarà l’estudi de recerca. Durant el procés, el matrimoni té com a referència un altre matrimoni. Aquest sistema de treball es va implementar des de Barcelona amb l’experiència d’un dels primers matrimonis que van acudir a la Napro. Estem parlant del “Sistema Naprotec”, que preveu tres passos: Acompanyar, Aprendre i Assolir un diagnòstic (AAA).
La nostra societat quina mirada té sobre l’esterilitat/infertilitat?
Podríem dir que és un tema tabú, no se’n parla. Els matrimonis que pateixen esterilitat/infertilitat tendeixen a aïllar-se. L’única sortida que creuen que tenen són les tècniques de reproducció i normalment això no és una cosa que es comuniqui. Per començar, hem de plantejar que estem davant d’una situació que s’ha d’afrontar en el matrimoni de manera conjunta i només així poden créixer en l’amor.
La Napro obre una nova esperança per a moltes parelles que desitgen tenir fills, però no a qualsevol preu perquè “no promet un fill”… això suposa anar contracorrent del pensament que impera actualment…
Exacte, i a més vivim en la societat de la immediatesa. Només un fill resol el “problema” com hem explicat abans i ha de ser una cosa ràpida. La Napro és medicina, no promet el fill i a més necessita temps de recerca.
Quan el diagnòstic és negatiu i no s’hi pot fer res, s’acompanya d’alguna manera les parelles?
És el desitjable. Els professionals de Napro que coneixem s’ocupen d’aquests moments. La part mèdica és molt important però també ho és descobrir que l’amor dels esposos sempre és fecund i és encara més important. Precisament per això existeix Naprotec, que ajuda aquests matrimonis per anar descobrint on és la fecunditat matrimonial. Per a alguns serà la dedicació a la seva comunitat; per a d’altres, la pròpia feina com a professors, els nebots, plantejar-se l’acolliment o l’adopció, etc.
La fecunditat, doncs, va més enllà de poder tenir fills?
Exacte! Els fills són una expressió de la fecunditat però no és l’única manera de ser fecunds. L’amor dels esposos sempre és fecund.
200 embarassos i 100 naixements… què hi ha darrere d’aquestes xifres?
Com a creients sabem que darrere hi ha Déu. Ell ha permès que de la feina de dues doctores, amb el suport d’altres professionals, s’arribi a reparar la salut d’aquestes persones i facilitar així la fertilitat. Els casos són molt variats, matrimonis amb 5, 7 o 10 anys de casats sense fills, matrimonis amb infertilitat secundària que després de diversos avortaments arriba el tercer o quart fill. Moltes causes idiopàtiques que per fi troben un motiu i això ja dona pau i possibilitat per plantejar el futur. A la pàgina web de Naprotec trobem diversos testimonis, un dels últims un matrimoni de Barcelona que abans de començar la Napro havien acudit a tècniques de reproducció.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!