La Paraula

El Covid-19 influeix i condiciona profundament la nostra vida. Per això la V Setmana de la Bíblia enguany té un to marcadament virtual, que permet gaudir d’intervencions com la del Dr. Agustí Borrell des de Roma, a través de la pàgina www.setmanadelabiblia.cat.

“Necessitem llum i consol per assumir la nova realitat i reaccionar”, subratlla Borrell. I aquesta llum la trobem en la Paraula de Déu. De la mà d’aquest biblista se’ns convida a rellegir l’evangeli de Marc a través de quatre passatges.

En un primer moment, fixem la mirada en la paràbola del sembrador: “La Paraula de Déu és llavor que té en ella la vida i la possibilitat de transmetre-la”, explica Agustí Borrell, “ha estat arrelada als nostres cors i hem d’acollir-la en tota circumstància”.

En temps de pandèmia, de dificultats, cal ser més conscients que mai que “res no pot amb la força de la Paraula”. De fet, la pandèmia pot ser una oportunitat per descobrir “que la Paraula no perd mai la capacitat de donar fruit”.

La paràbola del sembrador “ens convida a enfortir l’esperança, a lluitar contra els obstacles interiors i exteriors que puguin ofegar la Paraula, amb la convicció que la força de la llavor és tan gran que, on trobi una mica de terreny acollidor, donarà una collita abundant”, assegura el biblista.

Un segon text per meditar és el de la guarició del paralític. El Covid ens pot limitar, paralitzar, immobilitzar… però cal reaccionar i “viure el moment present amb tota l’energia i compromís sense deixar-nos vèncer ni enfonsar-nos”, destaca Agustí Borrell. “La fe dona coratge, decisió, porta a moure’ns, a buscar, a comprometre’ns.”

Segons Borrell, la veritable salut és interior i el que ens fa malalts “de debò no és el virus, és el mal, l’egoisme, la falta d’amor… és el que ens paralitza, ens aïlla, ens enfronta. El que canviarà la humanitat és la conversió, el perdó, la reconciliació”.

Un aspecte que destaca Borrell és que “les guaricions mostren que Jesús és presència de la misericòrdia de Déu en el món”. Davant les malalties, l’Evangeli ens crida a “tenir cura els uns dels altres, a sentir-nos solidaris en el dolor i en la recerca de la salut, a viure la feblesa amb fe i esperança”.

Com a tercer punt, el biblista reflexiona sobre la tempesta calmada per Jesús i ens convida a preguntar-nos com reaccionem, com a creients, davant les dificultats. Per això, fa una crida a renovar la confiança en Déu enmig de qualsevol situació: “La fe i la por són incompatibles.”

Finalment, Agustí Borrell ens proposa contemplar la mort de Jesús, el qual assumeix la nostra condició humana “amb totes les seves febleses i conseqüències. Déu es fa plenament solidari amb el nostre sofriment, no ens deixa sols. Pateix al costat nostre i ens ensenya a lluitar contra el mal i el sofriment”.

Borrell acaba la seva reflexió recordant que “l’última paraula és de vida, i de vida eterna. Cal llegir l’Evangeli des de la vida i il·luminar la vida amb l’Evangeli”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!