El butlletí Llambregades de pastoral educativa, de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, arriba aquest mes de maig al primer any de vida amb la publicació digital de la 12a edició. Aquesta iniciativa, sorgida arran de la situació pandèmica, ofereix continguts de reflexió, de pastoral, d’actualitat i de recursos, entre altres continguts, tot pensat per a les escoles cristianes, començant pels professors, els alumnes i les famílies. Eloi Aran, cap de l’àrea de Pastoral i Socioeducativa de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, ha explicat aquest dijous, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el sentit d’una publicació que “vol estar sempre al servei de la diversitat” dels centres.
Què es Llambregades de Pastoral Educativa?
Jo em plantejava, durant la pandèmia, que calia fer alguna cosa des de l’àmbit pastoral creant vincle, comunió i comunicació més que mai, a l’estil del conjunt de l’Escola Cristiana, on tothom es va posar les piles amb la iniciativa “Escola Cristiana en xarxa”, que recollia materials pedagògics. Aleshores va sortir la idea de fer un butlletí, no pas una revista que sempre demana més reflexió de fons. Un butlletí és una manera fàcil de veure, amb un cop d’ull, veure quin és l’estat de la qüestió de la pastoral a les escoles i comunicar què estan fent. D’aquí ve el títol ‘Llambregades’, que vol dir fer un cop d’ull. Buscant AQUÍ, es pot entrar també en un apartat de pastoral dins el web de la Fundació Escola Cristiana.
La publicació continua sortint mensualment ara, també després dels primers confinaments totals. Però seguirà publicant-se en el futur postpandèmia?
Sí. La idea és fer un recull mensual on sempre hi ha una entrada de reflexió, unes bones pràctiques, que són moltes, i també recursos, notícies i propostes formatives. L’esquema es pot repetir cada mes. El butlletí, tot i que hi ha gent que se l’imprimeix perquè és un PDF, està pensat per veure’l en pantalla i consultar-lo telemàticament. La gràcia és també que està farcit d’enllaços que et porten a notícies, a recursos o als webs originals perquè també volem donar veu a les escoles. El nombre de pàgines és variable, amb unes seccions fixes i alhora molta llibertat per fer el disseny. Era una publicació que calia perquè, tot i que són també necessàries les comunicacions tècniques, mancava una veu pròpia de la pastoral a les escoles dins la Fundació Escola Cristiana.
En aquest últim número de Llambregades, vostè publica un article sota el títol “Ever4Given” (sempre perdonat), que també surt publicat en el número de Catalunya Cristiana amb data 9 de maig. Què explica?
En aquest cas, un germà marista que està en una escola em va proposar parlar de la imatge del vaixell que és rescatat, amb l’excavadora petiteta enfront del gran vaixell, com la imatge de l’acció evangelitzadora de les escoles. Aquest és el tema d’aquest número, a partir d’un repte així.
Com està ara la pastoral a les escoles de la Fundació Escola Cristiana, tenint en compte que són centres amb ideari cristià però que també respecten la llibertat de les famílies?
La pastoral a l’Escola Cristiana de Catalunya s’integra en una gran varietat i riquesa, com són molt diverses les institucions i els seus carismes. Però la passió evangelitzadora és un vector de fons que ens aglutina i ens agermana, portada de diferents maneres però que és un factor important que es valora moltíssim de l’escola cristiana.
Com a arquitecte, continua treballant sobre esglésies o altres espais?
Segueixo amb la temàtica, perquè s’han de pensar en els espais propis celebratius, però també els de les escoles s’han de dissenyar en clau pastoral.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 6 de maig.